Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Gulasz z indyka w sosie grzybowym

Przepis wymaga użycia suszonych prawdzików i dzięki temu sos ma cudowny aromat leśnych grzybów. Odrobina świeżego tymianku pięknie podkreśla ten niepowtarzalny smak.

Gulasz z indyka w sosie grzybowym
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      1 godzina

    • Czas marynowania:

      30 minut

    • Czas gotowania:

      30 minut

Składniki:

  • 700 g filetów z indyka
  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 300 g pieczarek
  • 10 dymek
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • do smaku pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 250 g ryżu

Wykonanie:

1.

Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na pół godziny.

2.

Pieczarki oczyścić i pokroić na połówki lub ćwiartki. Dymki umyć i pokroić na 3cm kawałki. Czosnek rozgnieść.

3.

Ryż nastawić i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4.

Mięso indyka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę jak na gulasz.

5.

Na patelni rozgrzać olej. Dodać mięso i smażyć kilka minut na mocnym ogniu aż się lekko zabrązowi z zewnątrz. Często mieszać.

6.

Mięso ściągnąć na chwilę z patelni, a wrzucić pieczarki. Smażyć na mocnym ogniu kilka minut, często mieszając. Powinny być brązowe z zewnątrz, ale nie powinny puszczać soków. Dodać czosnek i dymkę i przysmażyć 1 minutę.

7.

Dodać z powrotem mięso. Dodać grzyby wraz z wywarem, śmietanę oraz kostkę rosołową. Wymieszać, zagotować i następnie dusić pod przykryciem aż mięso będzie zrobione, najprawdopodobniej około 15-20 minut.

8.

Przyprawić pieprzem, ewentualnie solą. Jeśli sos jest za rzadki, to można zagęścić mąką ziemniaczaną: w szklance wymieszać 1 łyżkę mąki z 1 łyżką zimnej wody, dodać do sosu, wymieszać i zagotować.

9.

Na talerze nakładać ryż, do tego sos z indyka. Tuż przed podaniem posypać kilkoma gałązkami świeżego tymianku (jeśli tymianek ma twarde łodyżki, należy użyć tylko listków).

Przepis dodano 16 czerwca 2011

Komentarze (1)

marysia 17 czerwca 2011 06:33 #1 reply report
Prawdziwki suszone - wspaniały smak. Ja używam podgrzybków suszonych tez są pyszne, ale jednak to nie jest to.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane