Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Kotleciki rybne

Kotleciki ze świeżego tuńczyka, z koperkiem i pietruszką. Świeże zioła nadają rybie inny smak i dzieci chętniej je zjadają.

Kotleciki rybne
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    20

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      niemiecka

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      30 minut

    • Czas smażenia:

      8 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    Malakser lub rozdrabniacz

Składniki:

  • 250 g świeżego tuńczyka
  • 2 jajka
  • 1 kromka ciemnego chleba
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • 1 duża garść pietruszki
  • 1 duża garść koperku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
  • do smaku sól i pieprz

Wykonanie:

1.

1 jajko ugotuj na twardo (ok. 8 minut gotowania). Gdy ostygnie obierz i pokrój w nieduże kawałki.

2.

Tuńczyka umyj, wysusz, pokrój w kawałki.

3.

Kromkę chleba również porwij na kawałki.

4.

Tuńczyka, jajko, chleb, zioła, czosnek, dymkę ze szczypiorem rozdrobnij w malakserze i przełóż do miski. Dodaj 1 surowe jajko, posól, popieprz. Wymieszaj.

5.

Jeżeli masa wydaje sie za rzadka wówczas dodaj bułki tartej, ale też nie za dużo by kotleciki nie były za suche.

6.

Uformowane kotleciki - ok. 5 cm średnicy, usmaż na rozgrzanym oleju jakieś 4 minuty z każdej strony.

Dodatkowe uwagi:

Tuńczyka możemy zastąpić inną rybą, na jaką mamy ochotę. Jeżeli ryba była zamrożona, należy po całkowitym rozmrożeniu odcisnąć z niej całą wodę.

Do potrawy podawać:

Kotleciki dobrze smakują z pieczonymi młodymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Przepis dodano 17 czerwca 2011

Komentarze (4)

marysia 17 czerwca 2011 19:44 #1 reply report
Ależ te kotleciki muszą być pyszne.
karina 17 czerwca 2011 20:08 #2 reply report
Nom, mi się też podobają. Gdyby tak jeszcze ktoś mi je zrobił :)
Iwona 17 czerwca 2011 22:08 #3 reply report
Byly pyszne, to musze stwierdzic, a gdyby byla taka mozliwosc to z checia bym podeslala :-)
goszka 10 października 2016 13:51 #4 reply report
Świetne kotleciki. Wyraźnie smakują świeżymi ziołami. Najlepsze kotleciki rybne, jakie kiedykolwiek jadłam. Zamiast tuńczyka użyłam rozmrażanego miecznika i w ogóle nie było czuć 'rybnego' smaku.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane