Zaloguj się żeby móc ocenić.

Iwona
Kotleciki rybne
-
Porcje:
20
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Czas smażenia:
8 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
Malakser lub rozdrabniacz
Składniki:
- 250 g świeżego tuńczyka
- 2 jajka
- 1 kromka ciemnego chleba
- 3 ząbki czosnku
- 1 dymka ze szczypiorem
- 1 duża garść pietruszki
- 1 duża garść koperku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
- do smaku sól i pieprz
Wykonanie:
1.
1 jajko ugotuj na twardo (ok. 8 minut gotowania). Gdy ostygnie obierz i pokrój w nieduże kawałki.
2.
Tuńczyka umyj, wysusz, pokrój w kawałki.
3.
Kromkę chleba również porwij na kawałki.
4.
Tuńczyka, jajko, chleb, zioła, czosnek, dymkę ze szczypiorem rozdrobnij w malakserze i przełóż do miski. Dodaj 1 surowe jajko, posól, popieprz. Wymieszaj.
5.
Jeżeli masa wydaje sie za rzadka wówczas dodaj bułki tartej, ale też nie za dużo by kotleciki nie były za suche.
6.
Uformowane kotleciki - ok. 5 cm średnicy, usmaż na rozgrzanym oleju jakieś 4 minuty z każdej strony.
Dodatkowe uwagi:
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 17 czerwca 2011
Komentarze (4)