Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Racuszki drożdżowe z jabłkiem

Racuszki te robię od dawna, nigdy do końca nie daje dokładnie odmierzonych składników, robię je na wyczucie, bo ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i dajmy mu czas by wyrosło a racuszki będą puszyste i miękkie.

Racuszki drożdżowe z jabłkiem
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    20

    • Posiłek:

      deser

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 15 g drożdży świeżych
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 szklanka oleju
  • 2 jabłka
  • 200 g creme fraiche
  • 50 g cukru pudru

Wykonanie:

1.

Drożdże rozmieszać z 1 łyżeczką cukru i 0,5 szkl. (125 ml) mleka, wlać do mąki.

2.

Jaja utrzeć w osobnej misce z pozostałym cukrem. Dodać do mąki.

3.

Resztę mleka, stopione masło również dodać do mąki.

4.

Wymieszać dokładnie a następnie wybijać łyżką, aż ukażą się pęcherzyki. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdyby było za gęste dodaj mleka, gdy za rzadkie mąki.

5.

Pozostaw do wyrośnięcia, ok. 30 minut.

6.

Jabłka obierz, pokrój na ósemki a te w cienkie plasterki.

7.

Jabłka dodaj do wyrośniętego ciasta, zamieszaj delikatnie i pozostaw jeszcze na ok. 20 minut.

8.

Wyrośnięte ciasto nabieraj łyżką i kładź na średnio rogrzany tłuszcz, to ważne by nie był za gorący bo racuchy spieką się z wierzchu a w środku będą surowe.

9.

Smaż ok. 1-2 minut z każdej strony na złoty kolor.

10.

Wykładaj je na ręczniki papierowe by nadmiar tłuszczu odsiąkł.

11.

Racuchy podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem z kleksem crème fraiche.

Dodatkowe uwagi:

Gdy smażymy racuchy to bardzo ważne jest to, żeby ich nie spalić ale dobrze usmażyć, trzeba ich cały czas "pilnować", zaglądając pod spód jaki mają kolor. A powinny być złotobrązowe z ciemniejszym rantem.

Źródło inspiracji:

"Kuchnia polska", rok wydania 1997

Przepis dodano 17 czerwca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane