Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Ogórki małosolne

Ogórki kiszone są o wiele zdrowsze niż ogórki świeże czy marynowane. Ogórki kiszone można jeść same jako przekąskę, świetne są w sałatkach, ponad to pyszna jest zupa ogórkowa. Ogórek małosolny różni się się od kiszonego tylko tym że jest w nim mniej soli i krótszy jest czas kiszenia.

Ogórki małosolne
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Posiłek:

      przetwory domowe

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      3 dni

    • Czas przygotowywania składników:

      1 godzina

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki soli
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek wyrośniętego kopru
  • 1 kawałek laski świeżego chrzanu

Wykonanie:

1.

Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą.

2.

Nastaw 3 litry wody, zagotuj, wsyp 3 łyżki soli tak aby się rozpuściła. Przy ogórkach małosolnych stosujemy zasadę 1 łyżka soli na 1 litr wody.

3.

Umyj słoiki 0,9 litra, wkładaj ogórki pionowo. Na 2 kg ogórków powinniśmy przygotować 4 słoiki. Z tym że zawsze może wyjść nam trochę inaczej, wszystko zależy od wielkości ogórków.

4.

Obierz czosnek. Do każdego słoika wkładaj po 2 - 3 ząbki czosnku. Zależy od wielkości ząbków.

5.

Obierz chrzan, pokrój na słupki i po 2 wkładaj do słoika.

6.

Dodaj koper, zalej ogórki chłodną zalewą tak, żeby ogórki były całkowicie pokryte wodą. Zakręć słoiki nakrętką i odstaw w ciepłe miejsce żeby spokojnie mogły się ukisić.

7.

Ogórki małosolne są dobre do jedzenia już po trzech dniach.

Dodatkowe uwagi:

Do zalewy można również dodać liście wiśni, porzeczki, dębu. Ale najważniejsza jest sól, koper, czosnek i chrzan. Bardzo dobrze jest ogórki kisić w kamionkowych garnkach lub w dużych szklanych słojach. Ale gdy jesteśmy w dwójkę lub sami to najlepiej w mniejszych słoikach. Wykorzystujemy słoiki po kupnych przetworach np. ogórkach konserwowych, które po zjedzeniu nie wyrzucamy tylko myjemy i chowamy do komórki z myślą że kiedyś się przydadzą. Gdy zjemy ogórki z jednego słoika otwieramy następny.

Przepis dodano 19 czerwca 2011

Komentarze (1)

Iwona 2 lipca 2014 11:18 #1 reply report
Ogórki w wekach :-)) Do moich dodałam liście czarnej porzeczki i trochę świeżego tymianku.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane