Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Bułki pszenne

Proste białe bułeczki

Bułki pszenne
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      2 godziny 30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas pieczenia:

      15 minut

    • Czas leżakowania:

      2 godziny

  • Dodatkowe narzędzia:

    robot do wyrabiania ciast

Składniki:

  • 12 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 240 ml mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Wykonanie:

1.

Masło roztop i ostudź. Mleko podgrzej do ciepłego. Drożdże wymieszaj z 50ml ciepłego mleka, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstaw na chwilę.

2.

W robocie kuchennym do wyrabiania ciast wymieszaj 500g mąki z solą, dodaj masło, jajko i drożdże. Dolej mleko. W robocie wyrabiaj około 2 minut, aż powstanie jednolita kula. Zostaw w pojemniku, ewentualnie przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę.

3.

Przygotuj dużą blachę i wyłóż papierem do wypieków.

4.

Ciasto podziel na 12 równych części. Formuj kule, obtaczaj w mące i układaj na blaszce. Odstaw w ciepłe miejsce na 40-60 minut. Tuż przed włożeniem do piekarnika zrób przedziałki na bułkach: tępą stroną noża obiadowego 'przetnij' bułkę w pół prawie do samego dołu.

5.

Piecz w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut.

Przepis dodano 20 czerwca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane