Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki łączą w sobie wszystkie składniki z jakich powinien składać się pełnowartościowy obiad. A więc białko, węglowodany oraz warzywo.

Gołąbki z młodej kapusty
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      2 godziny

Składniki:

  • 1,5 kg białej kapusty
  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu z drobiu
  • do smaku sól
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Ryż ugotować. Po ugotowaniu powinien być kleisty.

2.

Kapustę opłukać, usunąć duże zielone liście (nie wyrzucać ich bo przydadzą się do wyłożenia dna garnka). Naciąć liście wokół głąba, lub go usunąć. Kapustę włożyć do dużego rondla z wrzącą, lekko osoloną wodą. Po paru minutach wyjąć kapustę, zdjąć liście. Gdyby liście kolejne trudno się zdejmowały to ponownie włożyć kapustę do wrzątku, żeby liście zmiękły.

3.

W międzyczasie usmażyć na patelni mięso, tak aby się całkiem nie rozpadło tylko utworzyły się bryłki mięsa. Mięso przełożyć na talerz, a na patelni zeszklić pokrojona w kostkę cebulę. Do cebuli włożyć ponownie mięso i razem przesmażyć przez parę minut.

4.

Do mięsa z cebulą dodać ryż i razem wszystko zamieszać. Dodać soli i pieprzu. Można dodać Vegety lub sosu sojowego lub jakie kto lubi przyprawy.

5.

Gdy liście wystygną nożem wycinamy wystający nerw w liściach.

6.

Teraz bierzemy po liściu, nakładamy farsz zawijając do środka kapustę po bokach, a potem środek.

7.

Dno rondla wykładamy odłożonymi liśćmi kapusty, na nich układamy gołąbki ciasno obok siebie. Polewamy bulionem, posypujemy zmielonym kminkiem, przykrywamy.

8.

Gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 - 50 min.

Dodatkowe uwagi:

Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Z tej ilości wychodzi około 10 niedużych gołąbków. Gołąbki robimy z każdego rodzaju mięsa mielonego, zarówno z drobiu jak i z wieprzowiny, wołowiny, baraniny.

Przepis dodano 22 czerwca 2011

Komentarze (2)

karina 22 czerwca 2011 20:45 #1 reply report
O, będę robić niedługo, już mam na nie smaka :)
karina 6 lipca 2011 09:37 #2 reply report
Wczoraj robiłam i wyszły wyśmienite. Do masy dodałam dwa rozbełtane jajka, bo użyłam brązowego, sypkiego ryżu i cała masa wyglądała na zbyt sypką. Do tego zrobiłam Twój sos pomidorowy na pomidorach z puszki (do którego musiałam dodać trochę wody, bo tu bardziej pasuje chyba rzadki sos). Jadły tylko dwie osoby, a na dzisiaj ostał się tylko jeden mały gołąbek ;)

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane