Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Bułeczki "ślimaki"

Maślane bułeczki, w kształcie ślimaków, w sam raz na weekendowe śniadanko, podane z twarożkiem lub z ulubionym dżemem przywołują miłe wspomnienia z dzieciństwa.

Bułeczki "ślimaki"
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    8

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      2 godziny 15 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      2 godziny

    • Czas pieczenia:

      13 minut

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży (świeżych)
  • 60 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:

1.

Mleko lekko podgrzać, wsypać do niego drożdże i odrobinę cukru. Wymieszać. Poczekać aż ukażą się bąble.

2.

Masło rozpuścić. Do drugiej miski przesiać mąkę, wsypać cukier, sól, wbić 1 jajko, dodać 3/4 rozpuszczonego schłodzonego masła i drożdże z mlekiem. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Ciasto dobrze wyrobić, powinno być elastyczne i gładkie.

3.

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

4.

Ciasto przełożyć na stolnicę lub blat, podzielić na 8 równych części i każdą rozwałkować na jak najcieńszy, duży placek (dowolnego kształtu, nie zawsze uda się uzyskać idealne kółko).

5.

Placuszki smarować rozpuszczonym masłem i zwijać w cieniutkie ruloniki. Każdy rulonik z kolei zwinąć w kształcie ślimaczka.

6.

Ślimaczki układać na wyłożonej pergaminem blasze i zostawić do wyrośnięcia na około 40-45 minut.

7.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.

8.

Jedno pozostałe jajko rozbełtać w misce i smarować nim wyrośnięte ślimaczki.

9.

Piec około 13-14 minut, aż będą jasno złote i lekko przyrumienione z góry.

Dodatkowe uwagi:

Drożdże świeże można zastąpić suszonymi - 1,5 łyżeczki suszonych. Rozwałkowane placuszki ciasta możemy również posmarować masłem wymieszanym z cynamonem i cukrem trzcinowym.

Przepis dodano 25 czerwca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane