Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Śledzie na jajku

Śledzie w połączeniu z majonezem i jajkami na twardo - to jest naprawdę pyszne.

Śledzie na jajku
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      małe co nieco

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      3 godziny 30 minut

    • Czas leżakowania:

      3 godziny

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych solonych
  • 6 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cytryny
  • 1 papryka czerwona marynowana

Wykonanie:

1.

Filety śledziowe umyć, zalać zimną wodą i moczyć ok. 2- 3 godz. zmieniając parokrotnie wodę.

2.

Filety pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić na pół godziny.

3.

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić na ćwiartki.

4.

Na ćwiartkę jajka położyć kawałek śledzia, kawałek papryki marynowanej, spiąć wykałaczką.

5.

Majonez wymieszać z jogurtem, na każdym kawałku śledzia położyć kleks. Podawać.

Dodatkowe uwagi:

Do tej potrawy wykorzystałam filety śledziowe tzw. "matiasy", ale możemy również wykorzystać śledzie solone w całości które jednak wymagają dużo więcej pracy z oczyszczeniem. Po za tym śledzie solone w całości trzeba moczyć bardzo długo, najlepiej przez całą noc.

Przepis dodano 26 czerwca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane