Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Surówka z winegretem
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
15 minut
-
Składniki:
- 4 kiszone ogórki
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 1 małe jabłko
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 5 rzodkiewek
- 1 łyżka świeżej pietruszki
- 1 łyżka świeżego koperku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
1.
Do słoika wlej oliwę, miód, ocet, dodaj pieprzu i soli. Słoik zakręć i potrząsaj energicznie ok. 1 minuty tak by powstała jednolita emulsja. Wstaw słoik do lodówki.
2.
Ogórek, pomidor i rzodkiewkę pokrój w małe kawałki. Cebulę i obrane jabłko pokrój w drobną kostkę.
3.
Zioła posiekaj na drobno. Warzywa i resztę składników umieść w misce. Wymieszaj je razem.
4.
Przed samym podaniem polej warzywa winegretem i wymieszaj.
Przepis dodano 23 czerwca 2013
Komentarze (1)