Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Surówka z winegretem

Ogórki kiszone lub małosolne, pomidory, cebulka, świeże zioła, do tego winegret i mamy pyszną i zdrową przystawkę do obiadu. Do wygodnego nakładania sałatek, firma <a href="http://www.odiso.pl/" target="_ blank">Odiso</a> proponuje specjalne łyżki sałatkowe. Są ładne, praktyczne i niezwykle pojemne i funkcjonalne (sprawdzają się też do nakładania sosów).

Surówka z winegretem
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      15 minut

Składniki:

  • 4 kiszone ogórki
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 małe jabłko
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 5 rzodkiewek
  • 1 łyżka świeżej pietruszki
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

1.

Do słoika wlej oliwę, miód, ocet, dodaj pieprzu i soli. Słoik zakręć i potrząsaj energicznie ok. 1 minuty tak by powstała jednolita emulsja. Wstaw słoik do lodówki.

2.

Ogórek, pomidor i rzodkiewkę pokrój w małe kawałki. Cebulę i obrane jabłko pokrój w drobną kostkę.

3.

Zioła posiekaj na drobno. Warzywa i resztę składników umieść w misce. Wymieszaj je razem.

4.

Przed samym podaniem polej warzywa winegretem i wymieszaj.

Przepis dodano 23 czerwca 2013

Komentarze (1)

goszka 26 czerwca 2013 09:36 #1 reply report
Piękna i pyszna sałata.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane