Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Zapiekanka z kurczaka ze szpinakiem i grzybami

Pyszna zapiekanka z piersi kurczaka, w sosie serowym, z usmażonymi grzbami i świeżym szpinakiem. Jest doskonałym sposobem na wykorzystanie wszelkich resztek mięsa.

Zapiekanka z kurczaka ze szpinakiem i grzybami
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas pieczenia:

      45 minut

    • Czas smażenia:

      20 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    forma do zapiekanek (okolo 20 x 30 cm)

Składniki:

  • 5 łyżek masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 450 g grzybów
  • 150 g młodego szpinaku
  • 3 łyżki mąki
  • 2-3 szklanki mleka
  • 220 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 150 g ryżu brązowego
  • 350 g filetów z kurczaka
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

1.

Nastaw ryż, gotuj do miękkości.

2.

Przygotuj kurczaka. Jeśli masz ugotowane już resztki z innych potraw to pokrój je na kawałki wielkości dużych kęsów. Jeśli bierzesz surowe mięso, to pokrój w kostkę wielkości dużych kęsów. Krótko podsmaż na mocnym ogniu w niewielkiej ilości oleju lub masła. Zmniejsz ogień i duś przez około 15 minut, aż mięso będzie miękkie.

3.

Cebule obierz i pokrój w pół księżyce. Rozgrzej na pataleni 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju i usmaż cebulę. W między czasie obierz i posiekaj czosnek oraz przygotuj grzyby. Grzyby pokrój na plastry ulubionej wielkości.

4.

Gdy cebula będzie już miękka, ale nie brązowa, dodaj posiekany czosnek i smaż jedną minutę. Dodaj grzyby i smaż je około 10 minut, aż będą miękkie i lekko przysmażone.

5.

Gdy grzyby będą już gotowe, dodaj szpinak. Najlepiej w dwu partiach, żeby wszedł na patelnię. Po dodaniu na patelnie wymieszaj go z cebulą i grzybami na patelni i smaż około 1-2 minut aż zmięknie i zmniejszy objętość. Patelnie na chwilę odstaw na bok.

6.

Zetrzyj żółty ser na tarce. W garnku roztop trzy łyżki masła. Dodaj trzy łyżki mąki intensywnie mieszając aż cała mąka się wymiesza z masłem i gotuj przez 1 minutę. Dalej mieszając powoli dodawaj mleko. Gotuj około 5 minut aż powstanie gęsty sos. Ściągnij garnek z ognia, dodaj sól, pieprz i starty ser.

7.

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki: ugotowany ryż, kurczaka, sos cebulowo-grzybowy i sos serowy.

8.

Natłuść formę do zapiekanek (około 20x30cm) i nałóż przygotowaną masę.

9.

Tak przygotowaną zapiekankę można przykryć folią i trzymać w lodówce przez jeden dzień i dokończyć dopiero kolejnego dnia.

10.

Piec w 190 stopniach przez 45 minut.

Dodatkowe uwagi:

W potrawie można wykorzystać resztki mięs z innych potraw. Ja najczęściej używam piersi kurczaka pozostałej z gotowania rosołu. Lubię używać brązowego ryżu do tej potrawy, ale biały ryż lub kasza jęczmienna też powinny pasować. Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej.

Przepis dodano 8 marca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane