Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Krupnik

Krupniki składają się z wywaru i rozklejonych kasz. Należą do zup lekko strawnych , dlatego poza żywieniem normalnym stosuje się je przy dietach.

Krupnik
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    3

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      1 godzina 20 minut

Składniki:

  • 3 skrzydełka drobiowe
  • 100 g marchewki
  • 50 g selera korzeniowego
  • 3 grzybki suszone
  • 100 g ziemniaka
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej - średniej
  • do smaku sól
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Skrzydełka myjemy, wkładamy do rondla, zalewamy 1,5 litrem wody i zagotowujemy.

2.

Dodajemy umyte i obrane marchewki, seler oraz dobrze umyte suszone grzybki.

3.

Następnie dodajemy kaszę. Na krupnik stosujemy 1 łyżkę na jeden talerz, oraz dodatkowo 1 łyżkę dla uzyskania większej gęstości. A więc myjemy 4 łyżki kaszy. Gdy woda będzie już przeźroczysta wrzucamy do gotującego się wywaru. Gotujemy całość ok. 30 - 40 minut.

4.

Wyjmujemy na talerz skrzydełka. Wyjmujemy też marchewkę i seler które dusimy widelcem.

5.

Do zupy wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy krupnik jeszcze przez ok. 15 minut. Dodajemy rozdrobnione marchewki i seler.

6.

Cały czas dość często zupę mieszamy żeby się nie przypaliła oraz pilnujemy żeby płyn za bardzo nie wyparował, w razie konieczności uzupełniamy wodą.

7.

Skrzydełka możemy obrać i wrzucić do zupy lub po prostu zjeść je osobno.

8.

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, możemy dodać maggi lub sos sojowy. Dodać posiekaną pietruszkę.

Przepis dodano 30 czerwca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane