Zaloguj się żeby móc ocenić.

karina
Ostra zupa z soczewicy
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
1 godzina
-
Składniki:
- 225 g czerwonej soczewicy
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2.5 cm świeżego imbiru
- 1 czerwone chilli
- 1 zielone chilli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 300 ml bulionu warzywnego
- 200 g pomidorów z puszki
- szczypta pieprzu cayenne
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 g młodego szpinaku (opcjonalnie)
- 1 garść świeżej kolendry (opcjonalnie)
- 6 łyżek jogurtu
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- do smaku sól
- 1 duża cebula
Wykonanie:
1.
Soczewicę włóż do dużego garnka i zalej 900ml wody. Zagotuj. Zbierz pianę z powierzchni. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut, aż soczewica będzie miękka. Przykryj i odstaw.
2.
Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na małym ogniu aż się zabrązowi. Sciągnij na chwilę z ognia i dodaj rozgnieciony czosnek, poszatkowany imbir, i drobno pokrojne chilli bez pestek (te składniki najlepiej rozdrobnić w małym malakserze). Dodaj suche przyprawy (z wyjątkiem soli). Postaw z powrotem na ogień i smaż przez 2 minuty.
3.
Do dużego garnka przenieś składniki z patelni oraz soczewicę z wodą, w której się gotowały, pomidory i bulion. Zagotuj, dopraw solą. Przykryj i gotuj na małym ogniu około 5 minut.
4.
Gdy zupa trochę ostygnie, dodaj mleczko kokosowe. Zmiksuj blenderem do z grubsza jednolitej masy.
5.
Tuż przed podaniem podgrzej zupę. Dodaj szpinak i kolendrę, gotuj razem 1 minutę. Zupę nalewaj do głębokich talerzy lub miseczek, a następnie nakładaj po łyżce jogurtu. Możesz posypać odrobiną posiekanej kolendrą.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 6 lipca 2011
Komentarze (1)