Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Ostra zupa z soczewicy

Świetna, rozgrzewająca zupa, rodem z Indii.

Ostra zupa z soczewicy
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      indyjska

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 225 g czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2.5 cm świeżego imbiru
  • 1 czerwone chilli
  • 1 zielone chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 200 g pomidorów z puszki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 100 g młodego szpinaku (opcjonalnie)
  • 1 garść świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • 6 łyżek jogurtu
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • do smaku sól
  • 1 duża cebula

Wykonanie:

1.

Soczewicę włóż do dużego garnka i zalej 900ml wody. Zagotuj. Zbierz pianę z powierzchni. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut, aż soczewica będzie miękka. Przykryj i odstaw.

2.

Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na małym ogniu aż się zabrązowi. Sciągnij na chwilę z ognia i dodaj rozgnieciony czosnek, poszatkowany imbir, i drobno pokrojne chilli bez pestek (te składniki najlepiej rozdrobnić w małym malakserze). Dodaj suche przyprawy (z wyjątkiem soli). Postaw z powrotem na ogień i smaż przez 2 minuty.

3.

Do dużego garnka przenieś składniki z patelni oraz soczewicę z wodą, w której się gotowały, pomidory i bulion. Zagotuj, dopraw solą. Przykryj i gotuj na małym ogniu około 5 minut.

4.

Gdy zupa trochę ostygnie, dodaj mleczko kokosowe. Zmiksuj blenderem do z grubsza jednolitej masy.

5.

Tuż przed podaniem podgrzej zupę. Dodaj szpinak i kolendrę, gotuj razem 1 minutę. Zupę nalewaj do głębokich talerzy lub miseczek, a następnie nakładaj po łyżce jogurtu. Możesz posypać odrobiną posiekanej kolendrą.

Dodatkowe uwagi:

Zupę po ugotowaniu i zmiksowaniu, przed dodaniem jogurtu i szpinaku, można zamrażać.

Przepis dodano 6 lipca 2011

Komentarze (1)

Iwona 21 lutego 2012 12:58 #1 reply report
Zupa rewelacyjna! Naprawdę smaczna w takim wydaniu, bo nie przepadam za soczewica.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane