Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Jabłka w cieście

Bardzo smaczne placuszki z jabłkami wewnątrz. Smak placków uzależniony jest od odmiany jabłek jaki wykorzystamy. Ważne jest aby w trakcie pieczenia ciasta, jabłko wewnątrz zmiękło. Najlepsze są odmiany typu reneta oraz antonówka.

Jabłka w cieście
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      deser

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Okazja:

      gotowanie z dziećmi

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 3 średnie jabłka
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 180 ml mleka
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 małej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

1.

Oddzielić żółtka od białek.

2.

Białko ubić ze szczyptą soli na pianę.

3.

Do żółtek dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia i razem zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie zamieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

4.

Jabłka po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego pokroić na plastry ok.0,5 cm. Plastry jabłka wrzucać do ciasta po 4-5 krążków tzn. tyle ile wejdzie nam na patelnię na jedno smażenie. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nabieramy plaster jabłka wraz z ciastem który je otoczył.

5.

Pieczemy z jednej strony na małym ogniu, potem przewracamy na drugą gdy widzimy że spód jest już złocisty.

6.

Posypujemy cukrem pudrem.

Dodatkowe uwagi:

Z tej ilości wychodzi ok. 20 placuszków. Gdy będziemy wydrążali gniazda nasienne to nie wydrążajmy od razu z całego jabłka bo się połamie. Trochę wydrążyć, ukroić plasterek, potem znowu trochę i znowu plasterek. A jak plasterek się połamie to nic nie szkodzi bo na patelni można go złożyć.

Przepis dodano 10 lipca 2011

Komentarze (1)

goszka 15 lipca 2011 11:22 #1 reply report
Bardzo smaczne placki!

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane