Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Łosoś z rukwią wodną i estragonem w cieście francuskim

Łosoś posmarowany masłem ziołowym i zapieczony w cieście francuskim może być bardzo eleganckim i smacznym daniem.

Łosoś z rukwią wodną i estragonem w cieście francuskim
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Czas całkowity:

      50 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      30 minut

    • Czas pieczenia:

      20 minut

Składniki:

  • 2 filety z łososia
  • 60 g masła (miękkie)
  • 20 g rukwi wodnej
  • 1 łyżka estragonu
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 cytryna
  • do smaku sól
  • 250 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • trochę mąki

Wykonanie:

1.

Piekarnik nastawić na 200 stopni C.

2.

W małym malakserze do ziół rozdrobnić wszystkie zioła i masło. Dodać odrobinę soli, startą skórkę z cytryny i łyżeczkę soku z cytryny. W osobnej miseczce lekko ubić jajko.

3.

Na blacie posypanym mąką rozwałkować ciasto francuskie. Podzielić na dwa prostokąty takiej wielkości, żeby były w stanie stworzyć zamknięte 'paczuszki' na rybę. Na każdym kawałku ciasta, 2 cm od brzegu, ułożyć po jednym filecie. Na górnej powierzchni filetów rozsmarować całe masło ziołowe. Brzegi ciasta posmarować jajkiem. Paczuszki skleić. Brzegi ciasta lekko ugnieść widelcem, żeby lepiej się skleiły. Górę ciasta posmarować jajkiem.

4.

Paczuszki ułożyć na niewielkiej blaszce i wstawić do piekarnika. Piec około 20 minut.

Do potrawy podawać:

młode ziemniaki oraz gotowana fasolka

Przepis dodano 11 lipca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane