Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Pappardelle zapiekane z suszonymi grzybami i pancettą

Bardzo elegancka zapiekanka o wyszukanym smaku, bez problemu mogłaby być serwowana w drogiej restauracji. Szczególnie polecam na romantyczne wieczory.

Pappardelle zapiekane z suszonymi grzybami i pancettą
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      włoska

    • Okazja:

      romantyczna

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      1 godzina

    • Czas pieczenia:

      30 minut

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 20 g suszonych grzybów
  • 40 g masła
  • 25 g mąki
  • 200 g pappardelle
  • 50 g pancetty w plasterkach (lub inny na prawdę dobry boczek)
  • 5 łyżek parmezanu
  • do smaku sól i pieprz

Wykonanie:

1.

Mleko zagotuj, ściągnij z ognia i wrzuć suszone grzyby. Przykryj i odstaw na 10-15 minut. Makaron pappardelle ugotuj al dente. To ważne, żeby przy wyjmowaniu był lekko twardawy, nie za miękki. Po ugotowaniu makaron zlej i odstaw, może ostygnąć.

2.

Jeśli nie zdobyłeś cienkiego boczku w plasterkach, a masz jedynie jakiś grubszy, to pokrój w kostkę i usmaż na bardzo małym ogniu. Na razie odstaw. Jeśli masz pancettę, to tylko pokrój w szerz na plasterki o szerokości około 1-2 cm.

3.

Nastaw piekarnik na 190 stopni C.

4.

Mleko z grzybami przelej przez sito, zachowaj zarówno mleko jak i grzyby! Grzyby odciśnij z resztek mleka i poszatkuj na mniejsze kawałki.

5.

Na małym ogniu w garnku roztop masło. Oprósz mąką i dobrze wymieszaj mąkę z masłem. Cały czas trzymając garnek na słabym ogniu, gotuj około 2-3 minut, ale nie dopuść do zabrązowienia zasmażki. Intensywnie mieszając, wlej na raz całe mleko z grzybów. Gotuj około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż płyn się zagęści. Posól i popieprz według upodobań.

6.

Przygotuj niedużą formę do zapiekanek i posmaruj dno i brzegi masłem.

7.

W dużym garnku lub misce wymieszaj makaron (możesz najpierw oblać go zimną wodą, jeśli się posklejał) wraz z boczkiem, grzybami i sosem. Przełóż do formy i posyp połową startego parmezanu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut.

8.

Możesz podawać na stół jeszcze w formie do zapiekanek. Osobno podaj resztę sera, do posypania makaronu na talerzu.

Do potrawy podawać:

Sałatka z pomidorów koktajlowych z szalotką oraz dobre wytrawne białe wino

Źródło inspiracji:

Pokazał Simon Hopkinson

Przepis dodano 13 lipca 2011

Komentarze (1)

turbo_kucharz 29 lipca 2011 23:20 #1 reply report
Rewelka! W ogole ten facet to ma fajne pomysły i przepisy. Wrzuć więcej jego autorstwa i możliwie mięsne rzeczy, co?

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane