Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Makaron z cukinią

Do tej potrawy wykorzystamy makaron typu farfalle. Bardzo dobrze się komponuje z warzywami.

Makaron z cukinią
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      europejska

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      20 minut

Składniki:

  • 200 g makaron kokardki
  • 400 g małych cukinii
  • 300 g pomidorów
  • 300 g kapusty pekińskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 125 g mozzarelli
  • do smaku pieprz
  • 4 łyżki startego sera
  • 5 listków bazylii
  • do smaku sól

Wykonanie:

1.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2.

Cukinię umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry

3.

Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, usuwając zdrewniałe końce, pokroić na kawałki.

4.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i mieszając podsmażyć kawałki cukinii.

5.

Dodać pomidory, wyciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem, ziołami, octem balsamicznym.

6.

Dusić pod przykryciem przez 5 minut.

7.

Dodać posiekaną kapustę pekińska.

8.

Ugotowany makaron al dente dobrze odcedzony wrzucić na patelnię z warzywami, wymieszać.

9.

Obłożyć plastrami mozzarelli i pozostawić na ogniu jeszcze parę minut aż ser się rozpuści.

10.

Przed podaniem danie posypać startym serem oraz posiekaną bazylią.

Dodatkowe uwagi:

Bardzo dobrze do tej potrawy pasuje tary parmezan. Zamiast kapusty pekińskiej dobrze jest użyć 2 garście rukoli.

Przepis dodano 19 lipca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane