Zaloguj się żeby móc ocenić.

Hanka
Zupa gulaszowa
-
Porcje:
8
-
-
Czas całkowity:
3 godziny
-
Czas przygotowywania składników:
30 minut
-
Czas gotowania:
1 godzina 45 minut
-
Czas pieczenia:
45 minut
-
Składniki:
- 30 dag mięsa wieprzowego b/k
- 30 dag mięsa wołowego b/k
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 2 papryki
- 3 pomidory
- 3 cebule
- 0,5 kg strąków zielonego groszku
- 15 dag fasolki szparagowej (niekoniecznie)
- 0,5 kg ziemniaków
- 100 g tłuszczu do smażenia
- do smaku sól i pieprz
- do smaku papryka ostra mielona
Wykonanie:
1.
Mięso opłukać i pokroić w 2 cm kostki. Podsmażyć każde osobno.
2.
Na każdą patelnię do mięsa dodać pokrojoną cebulę.
3.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do smażącej się wołowiny.
4.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię do mięsa wieprzowego.
5.
Kiedy mięsko będzie dobrze podsmażone a warzywka miękkie, wszystko z obu patelni przełożyć do garnka w wywarem warzywnym. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa wołowego.
6.
W dość dużym garnku przygotować gorący wywar warzywny.
7.
Pokroić w kostkę ziemniaki.
8.
Wydłubać groszek ze strączków.
9.
Pokroić fasolkę w 2 cm kawałki.
10.
Dodać trzy ostatnie składniki do garnka z mięskiem i gotować jeszcze 15 min.
11.
Doprawić do smaku. Potrawa powinna być dość ostra.
Dodatkowe uwagi:
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 21 lipca 2011
Komentarze (1)