Ostatnio oglądane

F_12_1302632737.jpg

Hanka

Zupa gulaszowa

Bardzo pożywna zupa. Może być jako danie jednogarnkowe na obiad lub "coś" na gorąco na kolację.

Zupa gulaszowa
Autor zdjęcia: Hanka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    8

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      europejska

    • Czas całkowity:

      3 godziny

    • Czas przygotowywania składników:

      30 minut

    • Czas gotowania:

      1 godzina 45 minut

    • Czas pieczenia:

      45 minut

Składniki:

  • 30 dag mięsa wieprzowego b/k
  • 30 dag mięsa wołowego b/k
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 2 papryki
  • 3 pomidory
  • 3 cebule
  • 0,5 kg strąków zielonego groszku
  • 15 dag fasolki szparagowej (niekoniecznie)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 100 g tłuszczu do smażenia
  • do smaku sól i pieprz
  • do smaku papryka ostra mielona

Wykonanie:

1.

Mięso opłukać i pokroić w 2 cm kostki. Podsmażyć każde osobno.

2.

Na każdą patelnię do mięsa dodać pokrojoną cebulę.

3.

Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do smażącej się wołowiny.

4.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię do mięsa wieprzowego.

5.

Kiedy mięsko będzie dobrze podsmażone a warzywka miękkie, wszystko z obu patelni przełożyć do garnka w wywarem warzywnym. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa wołowego.

6.

W dość dużym garnku przygotować gorący wywar warzywny.

7.

Pokroić w kostkę ziemniaki.

8.

Wydłubać groszek ze strączków.

9.

Pokroić fasolkę w 2 cm kawałki.

10.

Dodać trzy ostatnie składniki do garnka z mięskiem i gotować jeszcze 15 min.

11.

Doprawić do smaku. Potrawa powinna być dość ostra.

Dodatkowe uwagi:

Zamiast pomidorów można użyć koncentratu. Fajnie jest użyć paprykę w różnych kolorach.

Do potrawy podawać:

Zupę można podawać z pieczywem.

Przepis dodano 21 lipca 2011

Komentarze (1)

turbo_kucharz 22 czerwca 2012 17:31 #1 reply report
Jadłem w tym tygodniu - w wykonaniu autorskim - Świetna! Dobra robota Haneczka!

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane