Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Fasola z kurczakiem

Jednogarnkowy obiad z udek kurczaka ugotowanych z białą i czerwoną fasolką i kolorową papryką. Jest to danie podobne do fasolki po bretońsku, ale lżejsze.

Fasola z kurczakiem
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Czas całkowity:

      1 godzina 40 minut

    • Czas gotowania:

      1 godzina 20 minut

Składniki:

  • 420 g fasoli czerwonej w sosie chilli z puszki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 250 g papryki (może być mrożona)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 chilli czerwone
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • do smaku sól
  • 1 kg podudzia kurczaka (lub mieszane z pałkami)
  • 800 g białej fasoli z puszki
  • 400 ml bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 świeża bagietka
  • do smaku pieprz
  • 0.5 łyżeczki mielonej papryki ostrej (opcjonalnie)
  • 4 łyżki natki pietruszki

Wykonanie:

1.

Mięso umyj. Jeśli wolisz lżejsze danie, to usuń skórę. W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż mięso z każdej strony. Na chwilę wyjmij mięso z garnka.

2.

Poszatkuj cebulę i usmaż w tym samym garnku. Dodaj poszatkowany czosnek i papryczki chilli. Smaż 1-2 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę papryki, pomidory razem z zalewą, czerwoną fasolkę razem z zalewą, białą fasolę bez zalewy oraz bulion. Dodaj po pół łyżeczki soli i pieprzu. Włóż udka z powrotem do garnka. Zagotuj. Gotuj pod lekko odchyloną pokrywką przez godzinę.

3.

Tuż przed wyłączeniem dopraw do smaku. Przed podaniem dodaj śmietanę. Posyp posiekaną pietruszką.

4.

Podawaj na głębokich talerzach. Do tego podawaj bagietkę.

Dodatkowe uwagi:

Podobnie jak z fasolką po bretońsku, danie jest lepsze następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Dobrze nadaje się do mrożenia.

Przepis dodano 21 lipca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane