Zaloguj się żeby móc ocenić.
karina
Ciasto marchewkowe
-
Porcje:
6
-
-
Czas całkowity:
1 godzina
-
Czas pieczenia:
45 minut
-
Składniki:
- 175 g cukier muscovado
- 75 ml oliwy
- 75 ml oleju słonecznikowego
- 200 g mąki samorosnącej (sprawdź też w uwagach poniżej)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 g marchewki
- 1 cytryna
- szczypta mielonego imbiru
- 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 3 jajka
- 75 g orzechów włoskich
- 110 g rodzynek
- 25 g żurawiny suszonej
Wykonanie:
1.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Przygotuj okrągłą formę do ciast o średnicy około 24cm, wyłóż papierem do wypieków lub posmaruj odrobiną masła. Marchewkę zetrzyj na grubej tarce, cytrynę sparz i zetrzyj skórkę.
2.
Zmiksuj jajka, oliwę, olej i cukier. Mąkę, sodę i przyprawy przesiej przez sito. Dodaj do jaj z oliwą i cukrem. Wymieszaj dokładnie. Dodaj marchewkę, skórkę z cytryny, rodzynki, orzechy i żurawinę. Wymieszaj delikatnie. Wylej do formy. Piecz około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 21 lipca 2011
Komentarze (1)