Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Ciasto marchewkowe

Najlepszy znany mi przepis na ciasto marchewkowe.

Ciasto marchewkowe
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Kuchnia:

      angielska

    • Posiłek:

      wypieki

    • Czas całkowity:

      1 godzina

    • Czas pieczenia:

      45 minut

Składniki:

  • 175 g cukier muscovado
  • 75 ml oliwy
  • 75 ml oleju słonecznikowego
  • 200 g mąki samorosnącej (sprawdź też w uwagach poniżej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g marchewki
  • 1 cytryna
  • szczypta mielonego imbiru
  • 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 3 jajka
  • 75 g orzechów włoskich
  • 110 g rodzynek
  • 25 g żurawiny suszonej

Wykonanie:

1.

Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Przygotuj okrągłą formę do ciast o średnicy około 24cm, wyłóż papierem do wypieków lub posmaruj odrobiną masła. Marchewkę zetrzyj na grubej tarce, cytrynę sparz i zetrzyj skórkę.

2.

Zmiksuj jajka, oliwę, olej i cukier. Mąkę, sodę i przyprawy przesiej przez sito. Dodaj do jaj z oliwą i cukrem. Wymieszaj dokładnie. Dodaj marchewkę, skórkę z cytryny, rodzynki, orzechy i żurawinę. Wymieszaj delikatnie. Wylej do formy. Piecz około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Dodatkowe uwagi:

Mąka samorosnąca jest powszechnie używana w Wielkiej Brytanii. Można ją też samemu przygotować w domu. Na 100g mąki luksusowej dodać 3g proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Przesiać i dokładnie wymieszać.

Przepis dodano 21 lipca 2011

Komentarze (1)

turbo_kucharz 28 listopada 2011 14:46 #1 reply report
Świetne ciasto! - dokładnie takie jak lubię najbardziej, czyli niezbyt słodkie i mnóstwo bakalii.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane