Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Brukselka

Brukselka czyli kapusta brukselska najbardziej popularna jest w Belgii gdzie najprawdopodobniej powstała z połączenia kapusty głowiastej i jarmużu. Ze względu na swoje wartości odżywcze jest bardzo polecana przez dietetyków.

Brukselka
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      europejska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • 150 g filetu z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki śmietanki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
  • do smaku sól
  • do smaku cukier

Wykonanie:

1.

Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści. Jeżeli wykorzystujemy brukselkę świeżą to po oczyszczeniu powinno jej być ok. 300 g. Ja do tej potrawy wykorzystałam brukselkę mrożoną.

2.

Mięso umyć, pokroić na kawałki i przesmażyć na patelni. Wyjąć je na talerz.

3.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni, dodać posiekany czosnek.

4.

Gdy cebula się zeszkli dodać mięso, brukselkę. Wlać bulion i wszystko razem zagotować. Przykryć i gotować od 10-15 min.

5.

Płaską łyżeczkę mąki wymieszać ze śmietanką, wlać do garnka i raz zagotować.

6.

Doprawić do smaku cukrem, solą i papryką.

7.

Podawać z ziemniakami z wody.

Dodatkowe uwagi:

Do tej potrawy zamiast mięsa z kurczaka możemy wykorzystać wędlinę. Do cebulki która się smaży dodajemy pokrojoną kiełbasę i dalej postępujemy tak jak w opisie.

Przepis dodano 22 lipca 2011

Komentarze (2)

turbo_kucharz 22 lipca 2011 22:20 #1 reply report
Ha! Brukselka - zawsze i wszędzie w każdej ilości:) Biorę!
goszka 3 listopada 2011 14:46 #2 reply report
Bardzo smaczna potrawa! Polecam do tego ziemniaki pure ze śmietanką. Pycha obiad.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane