Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Cannelloni ze szpinakiem i pieczarkami

Duże rurki nadziewane pieczarkami i szpinakiem, zapieczone w sosie pomidorowym pod mozzarellą.

Cannelloni ze szpinakiem i pieczarkami
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      kolacja

    • Kuchnia:

      włoska

    • Czas całkowity:

      1 godzina

    • Czas pieczenia:

      25 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    Żaroodporna forma

Składniki:

  • 300 g szpinaku (mrożonego, liściastego)
  • 250 g pieczarek
  • 400 g pomidorów (w puszce)
  • 10 sztuk cannelloni
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 125 g sera mozzarella
  • 1 garść świeżego oregano
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki białego kremowego sera
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • do smaku sól i pieprz

Wykonanie:

1.

Przygotuj sos pomidorowy: do rondelka wlej oliwę, dodaj 2 ząbki posiekanego w plasterki czosnku. Podsmaż ok. 1 minutę, wlej pomidory. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut, aż nieco zgęstnieje. Dodaj oregano, bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Odstaw.

2.

Przygotuj cannelloni: zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzuć cannelloni i gotuj z 5-6 minut. Oddzedź i wyłóż na mokry ręcznik kuchenny, aby się nie posklejały.

3.

Przygotuj farsz: posiekaj na małe plasterki pieczarki, wrzuć na patelnię i smaż, tak długo aż puszczą wodę, dodaj masło. Potem wrzuć szpinak (już rozmrożony) i pozostały posiekany czosnek. Duś, aż cała woda odparuje. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj biały ser, dobrze wymieszaj i duś ok. 10 minut. Odstaw.

4.

Żaroodporną formę posmaruj masłem, na dno wlej połowę sosu. Rurki makaronu napełnij farszem. Ułoż je w formie, polej resztą sosu, na wierzch połóż porozrywaną w rękach na kawałki mozzarellę.

5.

Piekarnik nagrzej do 190 st C. Wstaw makaron i piecz ok. 20-25 minut.

Dodatkowe uwagi:

Cannelloni powinny być przykryte sosem, aby podczas pieczenia nie stwardniały.

Przepis dodano 30 lipca 2011

Komentarze (5)

marysia 31 lipca 2011 11:29 #1 reply report
Próbowałam parę razy robić cannelloni ze szpinakiem ale nigdy mi nie wyszły dobre. Chyba problem tkwił w szpinaku, bo był mocno rozdrobniony. Czy szpinak którego Ty używasz jest mrożony liściasty? Cannelloni wyglądają przepysznie.
Iwona 1 sierpnia 2011 17:29 #2 reply report
Tak, szpinak był liściasty, bo ten rozdrobniony jest za płynny.
AlaCarte 8 sierpnia 2011 17:28 #3 reply report
Pysznie to wygląda :) A w jaki sposób napełniasz rurki? Dla mnie to zawsze największy problem.
Iwona 14 sierpnia 2011 08:26 #4 reply report
Rurki nadziewam łyżeczką, tak mi jest najłatwiej i zawsze się udaje.
goszka 29 stycznia 2014 14:16 #5 reply report
Mój dwuletni synek uwielbia te rurki :) Zjadł prawie dorosłą porcję.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane