Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

marchewka z groszkiem

Dawniej była bardziej popularna, obecnie częściej podajemy sałatki zielone, ale czasami warto do niej wrócić.

marchewka z groszkiem
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 300 g marchewki
  • 100 g groszku (mrożonego)
  • 1 łyżka masła
  • do smaku sól
  • do smaku cukier

Wykonanie:

1.

Marchewkę umyć, obciąć końcówki i zalać wodą. Gotować w całości około 30 minut.

2.

Wodę z gotowania odlać. Jak marchewki ostygną zdjąć skórkę, a następnie pokroić w kostkę.

3.

Do garnka z pokrojoną marchewką dodać mrożony groszek. Zalać 200 ml. wody. Dodać sól i gotować razem ok. 15 - 20 minut aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Marchewka powinna być al dente.

4.

Dodać masło, przyprawić do smaku solą i cukrem.

5.

Można dodać parę listów bazylii.

Dodatkowe uwagi:

Ja marchewkę najpierw gotuję w całości ponieważ o wiele łatwiej jest ją pokroić w kostkę gdy już jest częściowo ugotowana. Można również wykorzystać gotową mrożonkę ale to nie jest ten sam smak. Zamiast groszku mrożonego możemy wykorzystać groszek z puszki ale wówczas go dodajemy gdy już marchewka jest miękka. Możemy również marchewkę z groszkiem zagęścić zasmażką.

Przepis dodano 10 sierpnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane