Ostatnio oglądane

F_15_1312992035.png

ala_MARina

SNIKERS

Bardzo smaczne ciasto z dżemem i orzechami - moje ulubione...

SNIKERS

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    24

    • Posiłek:

      deser

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      1 godzina 20 minut

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 4-5 jajek
  • 1-2 łyżki śmietany (np. 18%)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 słoik dżemu truskawkowego lub wiśniowego (300 g)
  • 1 łyżka cukru
  • 30 dag orzechów włoskich
  • 1 opakowanie masy budyniowej (np. "ekler")

Wykonanie:

1.

Zrobić ciasto kruche - 2 placki. Następująco:

2.

Przygotować pojemnik, do którego należy wrzucić margarynę, 4-5 żółtek, 1-2 łyżki śmietany 18% - to wszystko utrzeć. Do tego dodać 2 szklanki mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i wszystko wymieszać.

3.

Surowy placek posmarować dżemem (pół słoiczka), a białka trzeba ubić z odrobiną cukru i połowę piany ułożyć na dżem. Na pianę ułożyć połowę porcji orzechów włoskich. Identycznie zrobić z drugim plackiem. To upiec i wystudzić (Placki upiec w temp. 180 stopni, przez ok. 40 min. Trzeba dwie formy o wymiarach 20 cm x 30 cm). Ciasto jest gotowe, gdy góra się zarumieni.

4.

Zrobić masę budyniową (specjalna masa, np. "ekler") według przepisu na opakowaniu.

5.

Gdy ciasto już wystygnie, przekładamy 1 placek ciasta (tak jak pieczone) z masą budyniową, którą przykrywamy drugi placek.

Przepis dodano 10 sierpnia 2011

Komentarze (1)

goszka 11 sierpnia 2011 11:24 #1 reply report
Uwielbiam słodycze i miałabym ochotę na takie słodkości, ale mam całą masę pytań. Ciasto kruche robiasz z tych składników w punkcie 2? Czyli trzeba nie tylko wymieszać, ale i w rękach wyrobić? I potem rozwałkować na dwa placki? A jakiej wielkości foremek używasz? Potem w jakiej temperaturze i jak długo pieczesz? Albo po czym rozpoznajesz, że snickers już jest upieczony? I ostatnie moje pytanie, co masz na myśli mówiąc masa budyniowa? Czy to zwykły budyń, czy to jakaś specjalna mieszanka?

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane