Zaloguj się żeby móc ocenić.
ala_MARina
SNIKERS
-
Porcje:
24
-
-
Czas całkowity:
1 godzina 20 minut
-
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 4-5 jajek
- 1-2 łyżki śmietany (np. 18%)
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 słoik dżemu truskawkowego lub wiśniowego (300 g)
- 1 łyżka cukru
- 30 dag orzechów włoskich
- 1 opakowanie masy budyniowej (np. "ekler")
Wykonanie:
1.
Zrobić ciasto kruche - 2 placki. Następująco:
2.
Przygotować pojemnik, do którego należy wrzucić margarynę, 4-5 żółtek, 1-2 łyżki śmietany 18% - to wszystko utrzeć. Do tego dodać 2 szklanki mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i wszystko wymieszać.
3.
Surowy placek posmarować dżemem (pół słoiczka), a białka trzeba ubić z odrobiną cukru i połowę piany ułożyć na dżem. Na pianę ułożyć połowę porcji orzechów włoskich. Identycznie zrobić z drugim plackiem. To upiec i wystudzić (Placki upiec w temp. 180 stopni, przez ok. 40 min. Trzeba dwie formy o wymiarach 20 cm x 30 cm). Ciasto jest gotowe, gdy góra się zarumieni.
4.
Zrobić masę budyniową (specjalna masa, np. "ekler") według przepisu na opakowaniu.
5.
Gdy ciasto już wystygnie, przekładamy 1 placek ciasta (tak jak pieczone) z masą budyniową, którą przykrywamy drugi placek.
Przepis dodano 10 sierpnia 2011
Komentarze (1)