Ostatnio oglądane

F_15_1312992035.png

ala_MARina

RYBA PO JAPOŃSKU

Idealna na przyjęcia i inne okazje rodzinne...

RYBA PO JAPOŃSKU
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

Składniki:

  • 1 kg płatów morszczuka
  • 1 szklanka mąki (składnik do ciasta)
  • 1 jajko (składnik do ciasta)
  • 0.5 szklanki wody (składnik do ciasta)
  • 4 cebule
  • 1 słoik ogórków (500 g)
  • 1 słoik papryki (500 g)
  • 2 szklanki wody (składniki do zalewy (ten i następne poniżej))
  • 0.5 szklanki oleju
  • 1 przecier pomidorowy (mały)
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżeczki octu
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

1.

Rybę pokroić na kawałki, posolić i popieprzyć, posypać wegetą.

2.

Zanurzyć w cieście (aby zrobić ciasto - należy ubić 1 jajko z 1 szklanką mąki i 0.5 szklanki wody) i smażyć na oleju.

3.

W naczyniu układać warstwami rybę, paprykę, ogórki, cebulę (warzywa pokrojone w kostkę). Zalać zalewą.

4.

Wodę zagotować, dodać składniki zalewy (2 szklanki wody, 0.5 szklanki oleju, 1 mały przecier pomidorowy, 4 łyżki ketchupu, 3 łyżeczki octu i 2 łyżki cukru) i gotować 3 min. Gorącą zalewą zalać rybę.

Dodatkowe uwagi:

Lepsza jest przygotowana dzień wcześniej.

Do potrawy podawać:

Rybę po japońsku najlepiej jeść na zimno, z pieczywem. Ryba po japońsku może być serwowana jako jedno z dań wigilijnych (to właśnie wtedy po raz pierwszy wykorzystaliśmy ten przepis)...

Przepis dodano 10 sierpnia 2011

Komentarze (1)

AlaCarte 11 sierpnia 2011 11:16 #1 reply report
ala_MARina, bardzo lubię rybki, chętnie bym i tej spróbowała. A to danie należy jeść na ciepło czy na zimno? I z czym najlepiej jeść?

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane