Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Zupa tajska z łososiem

Bardzo egzotyczna ostro-kwaśna zupa. Szybka i prosta do przygotowania, lekka i przyjemna do jedzenia.

Zupa tajska z łososiem
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      tajska

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      15 minut

Składniki:

  • 2 filety z łososia (bez skóry)
  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • 100 g makaronu ryżowego wstążki
  • 150 g grzybów shiitake (lub mieszanka grzybów typowych dla kuchni azjatyckiej)
  • 125 g kukurydzy baby
  • 1 limonka
  • 1 garść kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta cukru

Wykonanie:

1.

Zagotować bulion i dodać pastę curry. Jeśli makaron jest surowy, wrzucić go teraz i ugotować zgodnie z instrukcją (zapewne okoł 8 minut). Jeśli makaron wymaga tylko podgrzania, nie dodawać go teraz.

2.

Następnie dodać pokrojone w plasterki grzyby oraz kukurydzę. Gotować 2 minuty.

3.

Łososia umyć i pokroić w małą kostkę (o boku 1cm). Dodać do zupy. Jeśli masz już ugotowany makaron, to należy go też dodać. Gotować kolejne 2-3 minuty.

4.

Zupę ściągnąć z ognia. Dodać sos sojowy oraz sok z limonki. Posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką. Natychmiast podawać.

Dodatkowe uwagi:

Shiitake jest znany w Polsce też jako twardziak japoński.

Przepis dodano 17 sierpnia 2011

Komentarze (1)

turbo_kucharz 13 września 2011 19:11 #1 reply report
Nie no muszę przyznać, że ta zupa jest rewelacyjna. Dobra robota Goszkens! Nawet nie chodzi o ostrość tylko o taki klimat... rosołowo-lekki.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane