Ostatnio oglądane

F_15_1312992035.png

ala_MARina

BUŁKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM

Bułeczki mojej babci... Smak domu...

BUŁKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM
Autor zdjęcia: ala_MARina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    18

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      2 godziny

Składniki:

  • 1 kg mąki (tortowej)
  • 2 jajka
  • 180 g margaryny
  • 1,5 szklanki mleka
  • 8 g drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 250 g dżemu (truskawkowy lub jabłkowy)

Wykonanie:

1.

Na początku rozpuszczamy drożdże z cukrem. Potem podgrzewamy mleko.

2.

W innym naczyniu, wsypujemy mąkę i wlewamy rozpuszczone drożdże, podgrzane mleko oraz ubite jajka.

3.

Następnie, margarynę trzeba rozpuścić na ogniu i również wlać do ciasta na bułki. Jeszcze wsypujemy tam cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy ciasto, aby urosło (na ok. 30 minut)...

4.

Potem można odkroić nożem - po kawałku ciasta, aby formować z niego bułki. W środku ciasta wkładamy dżem i lepimy bułki, składając dwa końce ciasta...

5.

Kładziemy bułeczki do blachy (wcześniej wysmarowanej margaryną), aby jeszcze trochę podrosły. Dopiero później wkładamy blachę z bułkami do piekarnika (w temp. 180 stopni, na ok. 40 minut).

Dodatkowe uwagi:

Wymiary babci blachy to: 40 cm x 25 cm. Jeżeli nasz piekarnik opieka tylko górę, musimy dokładnie obserwować bułki i w odpowiednim momencie przewrócić je na drugą stronę, aby spód nie pozostał biały i nie do pieczony...

Źródło inspiracji:

Przepis mojej babci

Przepis dodano 20 sierpnia 2011

Komentarze (1)

AlaCarte 14 września 2011 18:06 #1 reply report
To mój jeden z pierwszych wypieków drożdżowych i bułki chyba smakują tak jak powinny :) Dzięki za fajny przepis :) Tylko nie zrozumiałam jak rozpuścić drożdże z cukrem (?), więc wrzuciłam drożdże z cukrem do ciepłego mleka i pięknie się rozpuściły i zaczęły buzować, więc myślę, że tak też może być. A może masz jeszcze przepis Babci na chleb? Też bym chętnie spróbowała.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane