Zaloguj się żeby móc ocenić.

ala_MARina
BUŁKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM
-
Porcje:
18
-
-
Czas całkowity:
2 godziny
-
Składniki:
- 1 kg mąki (tortowej)
- 2 jajka
- 180 g margaryny
- 1,5 szklanki mleka
- 8 g drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 250 g dżemu (truskawkowy lub jabłkowy)
Wykonanie:
1.
Na początku rozpuszczamy drożdże z cukrem. Potem podgrzewamy mleko.
2.
W innym naczyniu, wsypujemy mąkę i wlewamy rozpuszczone drożdże, podgrzane mleko oraz ubite jajka.
3.
Następnie, margarynę trzeba rozpuścić na ogniu i również wlać do ciasta na bułki. Jeszcze wsypujemy tam cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy ciasto, aby urosło (na ok. 30 minut)...
4.
Potem można odkroić nożem - po kawałku ciasta, aby formować z niego bułki. W środku ciasta wkładamy dżem i lepimy bułki, składając dwa końce ciasta...
5.
Kładziemy bułeczki do blachy (wcześniej wysmarowanej margaryną), aby jeszcze trochę podrosły. Dopiero później wkładamy blachę z bułkami do piekarnika (w temp. 180 stopni, na ok. 40 minut).
Dodatkowe uwagi:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 20 sierpnia 2011
Komentarze (1)