Ostatnio oglądane

F_15_1312992035.png

ala_MARina

ROLADA Z JABŁKAMI

Rolada z jabłkami, to ciasto które smakuje wyśmienicie i nie wymaga dużo wysiłku. Super szybko się go przygotowuje, idealne w sezonie jesiennym...

ROLADA Z JABŁKAMI
Autor zdjęcia: ala_MARina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Posiłek:

      deser

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      niskokaloryczna

    • Czas całkowity:

      mniej niż 1 godzina

Składniki:

  • 1 kg jabłek (dość miękkich i niezbyt kwaśnych)
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5-6 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

1.

Obieramy i kroimy jabłka, które kładziemy na formę (o wymiarach: 38 cm x 36 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Potem robimy ciasto biszkoptowe, następująco:

2.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy sztywno na pianę, cały czas ubijając, dodajemy cukier, po jednym żółtku oraz olej. Po ubiciu masy, delikatnie mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia.

3.

Ciasto wlewamy do formy, na pokrojone jabłka. Pieczemy przez ok. 30 minut, w temp. 200 stopni. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, szybko przewracamy ciasto górą na spód, chwytając ręcznikiem kuchennym za rogi naszego papieru do pieczenia (najlepiej, z pomocą drugiej osoby). Powoli zdejmujemy papier, po czym zwijamy ciasto w roladę.

Dodatkowe uwagi:

Po zwinięciu rolady, przykryć ją ściereczką i wystudzić.

Do potrawy podawać:

Roladę można posypać cukrem pudrem, najlepiej ją jeść z kawą...

Przepis dodano 20 sierpnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane