Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Kurczak w pomidorach

Kurczak pieczony w pomidorach z oliwkami i cebulą. Świetnie do niego pasują kluski śląskie lub kopytka.

Kurczak w pomidorach
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Czas całkowity:

      2 godziny 30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    duże naczynie nadające sie do stawiania na ogniu i do piekarnika. Ja tu używam dużej żeliwnej patelni.

Składniki:

  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 500 g pomidorów
  • 1 kurczak
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 garście świeżej bazylii
  • 5 ząbków czosnku

Wykonanie:

1.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Przygotować duże naczynie, które nadaje się do stawianie na gazie i do wkładania do piekarnika i które swobodnie zmieści całego kurczaka (np brytfanka, patelnia żeliwna). Kurczaka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz.

2.

Kurczaka obsmażyć z każdej strony w oliwie. Dodać cebule pokrojone w ćwiartki oraz paprykę pokrojoną w duże kawałki. Smażyć aż się lekko zabrązowią. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i pomidory pokrojone w ćwiartki. Smażyć kolejne 2 minuty. Całość przełożyć do piekarnika. Piec 1.5-2 godziny. Na 10 minut przed wyjęciem dodać oliwki i połowę bazylii.

3.

Po wyjęciu z piekarnika resztę bazylii dodać do sosu.

Do potrawy podawać:

Rewelacyjne danie, jeśli podane z kluskami śląskimi lub kopytkami.

Przepis dodano 12 września 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane