Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Chleb z ziarnami

Bardzo prosty przepis na chleb pszenny z ziarnami, zrobiony na drożdżach suchych.

Chleb z ziarnami
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Posiłek:

      wypieki

    • Czas całkowity:

      2 godziny 10 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      5 minut

    • Czas pieczenia:

      35 minut

    • Czas leżakowania:

      1 godzina 30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    robot kuchenny z funkcją wyrabiania ciasta oraz forma do babek 23cmx13cm

Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mieszanych nasion (słonecznik, dynia, soja itp)

Wykonanie:

1.

Przygotować 300 ml letniej wody (100ml wrzątku + 200ml zimnej wody).

2.

Ciasto najprościej wyrobić przy użyciu robota kuchennego z funkcją wyrabiania ciasta. Do największego naczynia wsypać całą mąkę, suche drożdże, sól, cukier, połowę ziaren i dodać masło. Włączyć robota i pozwolić mu pracować przez około 30 sekund tak by wymieszały się suche składniki. Dolać wodę i kontynuować pracę robota przez kolejne 2 minuty. Ciasto powinno się w tym czasie zlepić w jedną kulę i dobrze wyrobić. Zostawić ciasto wewnątrz pojemnika wraz z pokrywką (lub ewentualnie przykryć sciereczką) i pozwolić mu rosnąć przez około 1 godzinę, aż podwoi objętość.

3.

Przygotować prostokątną formę do babek, około 23cm x 13cm. Na jej dno wysypać połowę pozostałych ziaren. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 230 stopni C.

4.

Gdy ciasto urośnie, wyjąć je z pojemnika, przełożyć na stół i uformować wałek wielkości foremki. Stół i ręce można posypać odrobiną mąki. Przełożyć ciasto do formy, w miarę równo rozłożyć je w formie i posypać resztą ziaren. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30-45 minut aż urośnie. Najlepiej postawić w pobliżu nagrzewającego się piekarnika.

5.

Chleb wstawić do 230 stopni C, ale zaraz potem zmniejszyć temperaturę do 220 stopni C. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C. Piec kolejne 20 minut. Przez ostatnie 5 minut kontrolować chleb dokładniej, w razie potrzeby przykryć folią aluminiową, żeby skórka się nie przypaliła.

6.

Po wyjęciu z pieca i z formy odstawić na kratownicę (tak żeby wilgoć mogła odparowywać) aż do całkowitego wystygnięcia.

Dodatkowe uwagi:

Jeśli wolisz wyrabiać ciasto w rękach, to trzeba na to przeznaczyć około 10 minut.

Źródło inspiracji:

opakowanie mąki chlebowej

Przepis dodano 20 września 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane