Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Udka kaczki ze śliwkami

Rewelacyjne udka kaczki po chińsku.

Udka kaczki ze śliwkami
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Czas całkowity:

      od 5 godzin do 2 dni

    • Czas marynowania:

      od 2 godzin do 2 dni

    • Czas pieczenia:

      3 godziny

Składniki:

  • 4 udka kaczki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki przyprawy chińskiej 5 smaków
  • kilka gwiazdek anyżku
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 czerwone papryczki chilli (opcjonalne)
  • 16 śliwek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:

1.

Udka umyć, osuszyć i przełożyć do naczynia, w którym będą ciasno obok siebie leżeć. Przygotować marynatę: wymieszać sos sojowy, przyprawę chińską 5 smaków, oliwę, cynamon i anyżek. Udka zalać marynatą i dokładnie wymieszać tak, żeby całe mięso było równo pokryte marynatą. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, maksimum 2 dni.

2.

Nagrzać piekarnik na 180 stopni C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć przepołowione i pozbawione pestek śliwki oraz papryczki chilli, przepołowione i bez pestek. W zależności od kwaśności śliwek posypać łyżeczką lub dwoma łyżkami cukru. Na to ułożyć udka kaczki i polać resztą marynaty.

3.

Piec w temperaturze 170-180 stopni C przez 2 i pół godziny, ewentulanie w zależności od piekarnika i upodobań dodać lub odjąć pół godziny. Udka są gotowe, gdy cały tłuszcz ze skórki się wytopił, a mięso łatwo odchodzi od kości. Należy też uważać, żeby nie przetrzymać w piekarniku, żeby mięso się nie przesuszyło. Przed podaniem usunąć cynamon i anyżek.

Do potrawy podawać:

z ryżem lub świeżym pieczywem

Źródło inspiracji:

na podstawie świetnego Jamie Oliviera

Przepis dodano 20 września 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane