Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Bitki wieprzowe w sosie grzybowym

Nieskomplikowane danie które zawsze smakuje wyśmienicie.

Bitki wieprzowe w sosie grzybowym
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      europejska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Czas całkowity:

      50 minut

Składniki:

  • 300 schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml śmietany
  • 10 g grzybów suszonych
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 200 ml bulionu z kostki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

1.

Grzyby starannie myjemy, wkładamy do garnuszka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy ok. 20 minut. Jak troszkę wystygną siekamy.

2.

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na plastry w poprzek włókien.

3.

Ubijamy tłuczkiem, następnie posypujemy pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju po ok. 3 minuty z każdej strony.

4.

Wyjmujemy kotlety na talerz, posypujemy solą.

5.

Na patelnię dolewamy łyżkę oliwy i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli, dodajemy do niej posiekane grzyby, przesmażone kotlety, ziele angielskie i liście laurowe.

6.

Dolewamy szklankę bulionu z kostki, przykrywamy patelnię i dusimy na wolnym ogniu przez około 20 minut sprawdzając żeby płyn nie wyparował. W razie potrzeby uzupełniamy wodą.

7.

Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, wsypujemy posiekaną pietruszkę.

Do potrawy podawać:

Bitki możemy podawać z ziemniaczkami lub z makaronem.

Przepis dodano 27 września 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane