Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Pulpeciki w sosie koperkowym

Sos koperkowy charakteryzuje się pięknym kolorem i zapachem. Potrawy z sosem koperkowym serwowane są głównie latem kiedy koper jest świeży.

Pulpeciki w sosie koperkowym
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Czas całkowity:

      40 minut

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 litr bulionu
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki potartego majeranku
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Do mięsa mielonego dodajemy - bułkę tartą, bardzo drobno posiekaną cebulę, jajko, majeranek, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy - najlepiej dłońmi żeby wyrobić jednolitą masę.

2.

Na talerzyk wysypujemy 2 łyżki mąki. Dłońmi umoczonymi w wodzie formujemy małe kulki które obtaczamy w mące.

3.

Do gotującego się bulionu wkładamy delikatnie pulpety. Od momentu ponownego zagotowania gotujemy ok. 10 minut.

4.

Koperek myjemy, odcinamy łodygi, liście drobniutko siekamy.

5.

W tym czasie robimy sos: Jedną łyżkę masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy jedną łyżkę mąki, mieszamy i podgrzewamy ok. 2 minut uważając żeby się nam nie przypaliło.

6.

Stopniowo dolewamy szklankę zimnego bulionu, bardzo szybko mieszamy, by nie powstały grudki. Wsypujemy koperek, uzupełniamy płynem w którym gotowały się pulpety, gotujemy ok. 5 minut.

7.

Ugotowane pulpety wyjmujemy łyżką z rondla w którym się gotowały i wkładamy do sosu koperkowego. Wszystko razem jeszcze chwilę gotujemy.

Dodatkowe uwagi:

Najlepiej do zrobienia sosu zamiast czystego bulionu jest wykorzystać płyn w którym gotowaliśmy pulpety, ale wówczas musimy je ugotować wcześniej, wyjąć je na talerz, a po wystudzeniu płynu zrobić sos.

Do potrawy podawać:

Potrawę najlepiej jest podawać z młodymi ziemniaczkami z wody.

Przepis dodano 30 września 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane