Ostatnio oglądane

AC_1308321255.jpg

Julia_Julia

Uszka z grzybami

Przepis na uszka do " barszczu czerwonego z uszkami".

Uszka z grzybami
Autor zdjęcia: Julia_Julia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      Boże Narodzenie

    • Czas całkowity:

      2 godziny

Składniki:

  • 80 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 500 g mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody

Wykonanie:

1.

Kapustę kiszoną umyć, odlać wodę, żeby pozbyć się nadmiaru kwasu.

2.

Ponownie wlać wodę i gotować ok. 40 minut. Gdy ostygnie bardzo mocno wycisnąć z nadmiaru płynu.

3.

Grzyby umyć bardzo dokładnie, namoczyć w gorącej wodzie ok. 1 godzinę.

4.

Gotować w wodzie z moczenia ok. 40 - 50 minut.

5.

Cebulę obrać, drobno posiekać, zrumienić na maśle.

6.

Ugotowane grzyby odcedzić na sitku (wywar wykorzystać do barszczu).

7.

Ostudzone grzyby, odciśniętą kapustę, cebulę zemleć w maszynce lub bardzo drobno posiekać.

8.

Dodać sól, pieprz, jajko, wymieszać. Jeżeli stwierdzamy że farsz jest dość rzadki dodajemy bułkę tartą.

9.

Przygotować ciasto tak jak na pierogi: Mąkę wysypać na stolnicę, wlać 1 łyżkę oleju, wbić jajko, dodać ciepłą wodę, zagnieść i wyrobić ciasto. Na stolnicę nie wysypywać od razu całej mąki tylko ok. 300g, a resztę potem dodajemy w trakcie wyrabiania, oraz zużywamy do posypywania w trakcie wałkowania ciasta.

10.

Następnie rozwałkować je cienko, pokrajać na kwadraty (3 na 3 cm) lub wycinać krążki literatką (o średnicy ok. 5 cm). Nakładać małe ilości nadzienia i zlepiać brzegi formując uszka.

11.

Ugotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Po wypłynięciu na powierzchnię raz zagotować i wyjmować łyżką cedzakową.

Dodatkowe uwagi:

Jeżeli uszka gotujemy parę dni przed podaniem, możemy je zamrozić. Wówczas po wyjęciu uszek z wody w której się gotowały, wrzucamy je do zimnej aby wypłukać je z nadmiaru glutenu. Potem wkładamy do woreczka i zamrażamy.

Przepis dodano 6 października 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane