Zaloguj się żeby móc ocenić.

Iwona
Makaron w sosie z curry
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Czas przygotowywania składników:
10 minut
-
Czas gotowania:
20 minut
-
Składniki:
- 350 g makaronu
- 250 g łososia
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżka mąki
- 250 ml wody
- 1 łyżka koperku
- 2 łyżki curry w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki jasnego brązowego cukru
Wykonanie:
1.
Makaron - może być kolorowy- ugotować al dente.
2.
Do garnka wlać wodę. Zagotować. Wsypać curry (moim ulubionym jest mieszanka curry Prymat), mieszać, po zagotowaniu zestawić z ognia.
3.
Przygotować łososia, jeżeli ma skórę należy ją odciąć a ości powyciągać. Pokroić na kwadraty o wielkości mniej więcej 1x1 cm.
4.
śmietankę przelać do większego pojemnika i dorzucić mąkę, porządnie wymieszać aby nie było grudek. Ponownie podgrzać wodę z curry, następnie zahartować śmietankę płynem i wlać wszystko do garnka z wodą.
5.
Całość zagotować, cały czas mieszając. Gdy zacznie bulgotać zestawić z ognia, żeby sos się nie przypalił.
6.
Powstanie gładki sos. Do smaku dosypać soli i cukru (wg uznania, w przepisie podałam orientacyjne porcje).
7.
Do sosu wrzucić łososia i posiekany swieży koperek. Zamieszać, ale nie gotować! Odczekać z 5 minut i można podawać.
Przepis dodano 28 marca 2011
Komentarze (1)