Ostatnio oglądane

AC_1308321255.jpg

Julia_Julia

Kapusta kiszona z grzybami

Jest to jedno z dwunastu potraw które koniecznie powinny się pojawić na wigilijnym stole.

Kapusta kiszona z grzybami
Autor zdjęcia: Julia_Julia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      Boże Narodzenie

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

Składniki:

  • 70 dag kapusty kiszonej
  • 5 dag grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Grzyby starannie umyć, wlać ciepłej wody (ok. 1 szklankę), odstawić na godzinę.

2.

Z kapusty odcisnąć nadmiar soku, drobno posiekać, włożyć do garnka, jeżeli jest mocno kwaśna jedną wodę odlać, gotować ok. 40 - 50 minut.

3.

Grzyby w wodzie w której się moczyły gotować ok. pół godziny.

4.

Na patelni rozpuścić masło i olej, wrzucić obraną i posiekaną cebulę, przesmażyć, żeby cebula się zeszkliła.

5.

Grzyby przecedzić na sitku, płynu nie wylewać. Grzyby po wystudzeniu drobno posiekać.

6.

Z kapusty odlać wodę w której się gotowała. Dodać płyn z grzybów, grzyby, cebulę.

7.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze przez parę minut dusić, cały czas mieszając, żeby smaki się przegryzły.

8.

Najsmaczniejsza jest po paru godzinach.

Przepis dodano 11 października 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane