Ostatnio oglądane

F_12_1302632737.jpg

Hanka

Zrazy zawijane

Ulubione mięsko obu moich synów. Obiad zamawiany przez nich na każdy wspólny obiad.

Zrazy zawijane
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      2 godziny

    • Czas przygotowywania składników:

      30 minut

    • Czas smażenia:

      1 godzina 30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    wykałaczki

Składniki:

  • 1 kg wołowiny na zrazy (najlepiej rosbef)
  • 2 sztuki cebuli
  • 2 ogórki kiszone
  • 20 dag wędzonego boczku
  • do smaku sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju

Wykonanie:

1.

Z mięsa odkroić kość i pokroić na plastry grubości ok.1,5 cm.

2.

Rozbić mięsko tłuczkiem tak by co najmniej dwukrotnie powiększyło rozmiary.

3.

Posolić i popieprzyć.

4.

Pokroić boczek i ogórki kiszone w słupki a cebulę w piórka i rozłożyć na plastrach wołowiny. Pół ogórka i pół cebulki odłożyć, zużyjemy później je do sosu.

5.

Zawinąć zraz, zaczynając od zawinięcia boków do środka a następnie w rulon. Spiąć wykałaczką.

6.

W międzyczasie na patelni rozgrzać mocno tłuszcz.

7.

Przełożyć zrazy na patelnię, obsmażyć na brązowo z każdej strony.

8.

Dołożyć wcześniej odłożone i drobno pokrojone ogórek i cebulkę podlać wrzątkiem i dusić pod przykryciem ok 1,5 godziny co jakiś czas sprawdzając czy nie wygotowała nam się woda.

9.

Z cebulki, ogórka i wody na patelni powstanie smakowity sos pod warunkiem, że nie przypalimy.

Do potrawy podawać:

Zrazy można podawać zarówno z ziemniakami jak i kaszą ale KONIECZNIE z buraczkami

Przepis dodano 17 października 2011

Komentarze (1)

Iwona 9 września 2012 08:46 #1 reply report
Pyyyyychaaaa!! To nie tylko męskie danie :-))

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane