Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Krem cytrynowy z malinami

Trochę inne tiramisu. Bazą tutaj jest krem cytrynowy i maliny.

Krem cytrynowy z malinami
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    3

    • Posiłek:

      deser

    • Kuchnia:

      włoska

    • Okazja:

      romantyczna

    • Czas całkowity:

      4 godziny

    • Czas leżakowania:

      3 godziny

  • Dodatkowe narzędzia:

    3 pucharki

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 1 jajko
  • 100 g świeżych malin
  • 9 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 5 kostek białej czekolady

Wykonanie:

1.

Kawę rozpuszczalną zalać 3/4 szklanki zagotowanej wody, poczekać do ostygnięcia. Potem dolać Amaretto.

2.

Żółtko ubić z cukrem pudrem, osobno białko - na sztywno. Do żółtka dodać mascarpone i wymieszać, delikatnie połączyć z białkiem. Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć 1 łyżkę soku. Dodać do masy.

3.

Przygotować pucharki, biszkopty moczyć w kawie (ok. 20-30 sekund) i układać pionowo na brzegach pucharka (po 3 na puchar).

4.

Do środka - między biszkopty włożyć łyżkę masy a na nią kilka malin, następnie do końca wypełniać masą a na wierzch resztę malin i startą białą czekoladę.

5.

Deser przed podaniem schłodzić w lodówce ok. 3-4 godzin.

Przepis dodano 2 listopada 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane