Zaloguj się żeby móc ocenić.
Julia_Julia
Gołąbki z ryżem i pieczarkami
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
2 godziny
-
Składniki:
- 1200 g kapusty białej
- 200 g ryżu
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- 4 łyżki oleju
- 200 ml bulionu warzywnego
Wykonanie:
1.
Ryż bardzo dokładnie umyć. Gdy widzimy że woda jest już przeźroczysta wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy ryż ok. 15 minut. Chodzi oto żeby ryż po ugotowaniu był kleisty i miękki.
2.
Kapustę oczyszczamy z uszkodzonych liści, usuwamy głąb, wkładamy do rondla z lekko osoloną wodą, tak żeby woda pokrywała kapustę. Po zagotowaniu wody parzymy kapustę przez około 2- 3 minuty.
3.
Pieczarki umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
4.
Do rondla wlać 2 łyżki oleju, wrzucić pieczarki, chwilę podsmażyć, dodać 1/2 łyżeczki soli, wymieszać. Garnek przykryć pokrywką i na wolnym ogniu pieczarki powinny się dusić we własnym soku.
5.
Po ok. 10 minutach zdjąć pokrywkę i cały czas mieszając odparować nadmiar płynu. Masa pieczarkowa powinna być sucha i gęsta.
6.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju.
7.
Kapustę wyjąć z wody, zdejmować liście, starając się ich nie uszkodzić.
8.
Ryż wymieszać z pieczarkami i cebulą, dobrze przyprawić solą i pieprzem.
9.
Na liście kapusty nakładać po łyżce farszu, zawijać do środka najpierw boczne brzegi liścia, a potem zwijać środkowe.
10.
Na dno większego garnka ułożyć uszkodzone liście, na które układać ciasno obok siebie gołąbki. Całość zalać szklanką bulionu, posypać zmielonym kminkiem. Garnek przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 1 godz.
11.
Gołąbki można podawać bez sosu lub z pieczarkowym albo pomidorowym.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 3 listopada 2011
Skomentuj pierwszy!