Ostatnio oglądane

AC_1308321255.jpg

Julia_Julia

Gołąbki z ryżem i pieczarkami

Bardzo smaczna wersja gołąbków dla wegetarian, po za tym zawsze ten rodzaj gołąbków był u mnie na wigilijnym stole.

Gołąbki z ryżem i pieczarkami
Autor zdjęcia: Julia_Julia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      Boże Narodzenie

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      2 godziny

Składniki:

  • 1200 g kapusty białej
  • 200 g ryżu
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 200 ml bulionu warzywnego

Wykonanie:

1.

Ryż bardzo dokładnie umyć. Gdy widzimy że woda jest już przeźroczysta wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy ryż ok. 15 minut. Chodzi oto żeby ryż po ugotowaniu był kleisty i miękki.

2.

Kapustę oczyszczamy z uszkodzonych liści, usuwamy głąb, wkładamy do rondla z lekko osoloną wodą, tak żeby woda pokrywała kapustę. Po zagotowaniu wody parzymy kapustę przez około 2- 3 minuty.

3.

Pieczarki umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, zetrzeć na tarce o dużych otworach.

4.

Do rondla wlać 2 łyżki oleju, wrzucić pieczarki, chwilę podsmażyć, dodać 1/2 łyżeczki soli, wymieszać. Garnek przykryć pokrywką i na wolnym ogniu pieczarki powinny się dusić we własnym soku.

5.

Po ok. 10 minutach zdjąć pokrywkę i cały czas mieszając odparować nadmiar płynu. Masa pieczarkowa powinna być sucha i gęsta.

6.

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju.

7.

Kapustę wyjąć z wody, zdejmować liście, starając się ich nie uszkodzić.

8.

Ryż wymieszać z pieczarkami i cebulą, dobrze przyprawić solą i pieprzem.

9.

Na liście kapusty nakładać po łyżce farszu, zawijać do środka najpierw boczne brzegi liścia, a potem zwijać środkowe.

10.

Na dno większego garnka ułożyć uszkodzone liście, na które układać ciasno obok siebie gołąbki. Całość zalać szklanką bulionu, posypać zmielonym kminkiem. Garnek przykryć i dusić na wolnym ogniu ok. 1 godz.

11.

Gołąbki można podawać bez sosu lub z pieczarkowym albo pomidorowym.

Dodatkowe uwagi:

Z tej ilości zrobimy ok. 10 małych gołąbków. Resztę kapusty możemy wykorzystać do zrobienia np. łazanek z kapustą i pieczarkami.

Przepis dodano 3 listopada 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane