Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Indyk z estragonem

Delikatne białe mięso w sosie śmietankowym w ciekawym zestawieniu z estragonem.

Indyk z estragonem
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Czas całkowity:

      mniej niż 40 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      15 minut

    • Czas smażenia:

      30 minut

Składniki:

  • 250 g filety z indyka
  • 50 g masła (najlepiej ghee)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • kilka gałązek świeżego estragonu
  • 50 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

1.

Pokrój indyka w kostkę lub paski. Na patelni rozgrzej masło z łyżką oleju i smaż mięso kilka minut na dość mocnym ogniu aż będzie obsmażone na brązowy kolor

2.

Posiekaj cebulę w drobną kostkę, obierz i posiekaj czosnek. Dorzuć na patelnię i smaż kilka minut aż zmięknie.

3.

Dodaj wino, jeśli chcesz użyć, i smaż na większym ogniu aż cały płyn wyparuje.

4.

Zmniejsz ogień i dolej śmietanę oraz połowę drobno posiekanego estragonu. Gotuj przez 10 minut aż sos zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia dorzuć druga połowę estragonu i dobrze wymieszaj.

Dodatkowe uwagi:

Świeży estragon jest w tym daniu konieczny. Bez niego na pewno może wyjść smaczne danie ale to nie będzie to. Natomiast mięso indyka mozna zastąpić innym delikatnym mięsem np kurczakiem.

Do potrawy podawać:

Szczególnie pasuje z ryżem i zielonym gotowanym warzywkiem, jak fasolka.

Przepis dodano 27 stycznia 2010

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane