Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Pieczona karkówka

Kawałek solidnego mięsa, upieczonego w warzywach nasyci każdego w te zimowe dni.

Pieczona karkówka
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Kuchnia:

      polska

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Czas całkowity:

      13 godzin

    • Czas przygotowywania składników:

      30 minut

    • Czas marynowania:

      10 godzin

    • Czas pieczenia:

      2 godziny 30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    duże naczynie żaroodporne z pokrywą, blender

Składniki:

  • 1,4 kg karkówki wieprzowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 2 papryki: żółta i zielona
  • 2 marchewki
  • 1/4 sztuki selera
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 szklanki bulionu

Wykonanie:

1.

Karkówkę najpierw marynujemy. Marynata: majeranek, rozmaryn, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek mieszamy z olejem i nacieramy karkówkę. Najlepiej robić to wieczorem, by następnego dnia ją upiec.

2.

Karkówkę po marynowaniu obsmażamy z każdej strony w oleju pozostałym z marynaty. Taką odkładamy do naczynia żaroodpornego.

3.

Po obsmażeniu wrzucamy do tej samej patelni lub garnka najpierw masło a potem cebulę posiekaną w piórka. Smażymy ją jakieś 2-3 minuty, dodajemy miodu i karmelizujemy.

4.

Warzywa oczyszczamy i kroimy w duże kawałki, paprykę w paski. Karkówkę obkładamy skarmelizowaną cebulą i grzybami. Warzywa układamy wokół mięsa. Całość zalewamy bulionem.

5.

Mięso przykrywamy przykrywą i pieczemy ok. 2,5 godziny w temp. 180 st. C często podlewając sosem, w którym się piecze. Można też mięso co jakiś czas przewrócić.

6.

Po upieczeniu mięso wyjmujemy na deskę, a uduszone warzywa miksujemy blednderem na gładki sos. Mięso kroimy w plastry i polewamy sosem.

Przepis dodano 27 listopada 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane