Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Pieczona karkówka
-
Porcje:
6
-
-
Czas całkowity:
13 godzin
-
Czas przygotowywania składników:
30 minut
-
Czas marynowania:
10 godzin
-
Czas pieczenia:
2 godziny 30 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
duże naczynie żaroodporne z pokrywą, blender
Składniki:
- 1,4 kg karkówki wieprzowej
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka rozmarynu
- 1/2 szkl. oleju
- 1 łyżeczka soli i pieprzu
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- 2 papryki: żółta i zielona
- 2 marchewki
- 1/4 sztuki selera
- 1 garść suszonych grzybów
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- 1,5 szklanki bulionu
Wykonanie:
1.
Karkówkę najpierw marynujemy. Marynata: majeranek, rozmaryn, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek mieszamy z olejem i nacieramy karkówkę. Najlepiej robić to wieczorem, by następnego dnia ją upiec.
2.
Karkówkę po marynowaniu obsmażamy z każdej strony w oleju pozostałym z marynaty. Taką odkładamy do naczynia żaroodpornego.
3.
Po obsmażeniu wrzucamy do tej samej patelni lub garnka najpierw masło a potem cebulę posiekaną w piórka. Smażymy ją jakieś 2-3 minuty, dodajemy miodu i karmelizujemy.
4.
Warzywa oczyszczamy i kroimy w duże kawałki, paprykę w paski. Karkówkę obkładamy skarmelizowaną cebulą i grzybami. Warzywa układamy wokół mięsa. Całość zalewamy bulionem.
5.
Mięso przykrywamy przykrywą i pieczemy ok. 2,5 godziny w temp. 180 st. C często podlewając sosem, w którym się piecze. Można też mięso co jakiś czas przewrócić.
6.
Po upieczeniu mięso wyjmujemy na deskę, a uduszone warzywa miksujemy blednderem na gładki sos. Mięso kroimy w plastry i polewamy sosem.
Przepis dodano 27 listopada 2011
Skomentuj pierwszy!