Zaloguj się żeby móc ocenić.
Piotr
Sushi maki
-
Porcje:
64
-
-
Czas całkowity:
2 godziny 30 minut
-
Czas przygotowywania składników:
1 godzina
-
Czas gotowania:
10 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
mata bambusowa do zawijania sushi
Składniki:
- 8 płatków alg morskich
- 500 g ryżu do sushi
- 1 awokado
- 1 świeży ogórek
- 200 g wędzonego łososia
- 16 paluszków krabowych
- 50 ml octu ryżowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka wasabi
- 50 ml sosu sojowego
- 1 biała rzodkiew
Wykonanie:
1.
Ryż starannie wypłukać (nawet do 7 razy) aż popłuczyny będą krystalicznie czyste. Zalać wodą i odstawić na 30 minut. Odcedzić, zalać 0,5 litra wody mineralnej i gotować pod przykryciem 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10 minut. Przez cały czas nie zdejmować przykrywki.
2.
Przygotować zalewę: do octu ryżowego dodać sól i cukier, mieszać do całkowitego połączenia składników. Zalać ryż, wymieszać i odstawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
3.
Ogórek, awokado obrać i pokroić w słupki. Paluszki krabowe rozmrozić. Łososia pokroić w paski.
4.
Na 2/3 powierzchni płatka z alg nałożyć cienką warstwę ryżu, ułożyć paluszki, ogórek, awokado, łososia. Posmarować cienką warstwą wasabi i zawinąć.
5.
Roladki wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem każdą roladkę pokroić ostrym nożem na 8 równych części. Jeść maczając w sosie sojowym z dodatkiem odrobiny wasabi.
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 29 grudnia 2011
Komentarze (2)