Ostatnio oglądane

F_9_1301249333.jpg

Piotr

Sushi maki

Najbardziej popularny rodzaj sushi

Sushi maki
Autor zdjęcia: Piotr

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    64

    • Kuchnia:

      japońska

    • Posiłek:

      małe co nieco

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      2 godziny 30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      1 godzina

    • Czas gotowania:

      10 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    mata bambusowa do zawijania sushi

Składniki:

  • 8 płatków alg morskich
  • 500 g ryżu do sushi
  • 1 awokado
  • 1 świeży ogórek
  • 200 g wędzonego łososia
  • 16 paluszków krabowych
  • 50 ml octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka wasabi
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 biała rzodkiew

Wykonanie:

1.

Ryż starannie wypłukać (nawet do 7 razy) aż popłuczyny będą krystalicznie czyste. Zalać wodą i odstawić na 30 minut. Odcedzić, zalać 0,5 litra wody mineralnej i gotować pod przykryciem 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10 minut. Przez cały czas nie zdejmować przykrywki.

2.

Przygotować zalewę: do octu ryżowego dodać sól i cukier, mieszać do całkowitego połączenia składników. Zalać ryż, wymieszać i odstawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

3.

Ogórek, awokado obrać i pokroić w słupki. Paluszki krabowe rozmrozić. Łososia pokroić w paski.

4.

Na 2/3 powierzchni płatka z alg nałożyć cienką warstwę ryżu, ułożyć paluszki, ogórek, awokado, łososia. Posmarować cienką warstwą wasabi i zawinąć.

5.

Roladki wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem każdą roladkę pokroić ostrym nożem na 8 równych części. Jeść maczając w sosie sojowym z dodatkiem odrobiny wasabi.

Do potrawy podawać:

marnowany imbir

Przepis dodano 29 grudnia 2011

Komentarze (2)

Piotr 1 lutego 2012 21:36 #1 reply report
pycha
Piotr 1 lutego 2012 21:39 #2 reply report
pycha

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane