Ostatnio oglądane

AC_1308321269.jpg

Patryk

Kotlety mielone

Kotlety mielone można robić z każdego rodzaju mięsa. W sprzedaży najczęściej mamy mięso mielone wieprzowo - wołowe lub z indyka. Możemy również we własnym zakresie zmielić mięso np. z kurczaka lub z łopatki.

Kotlety mielone
Autor zdjęcia: Patryk

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Kuchnia:

      europejska

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 mała bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 dag bułki tartej
  • 3 łyżki oleju

Wykonanie:

1.

Bułkę (najlepiej czerstwą) namoczyć w mleku i odcisnąć.

2.

Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.

3.

Mięso połączyć z bułką, cebulą i jajkiem. Jedno jajko wystarcza na 500 g mięsa; jeżeli przygotowujemy masę z 250 g mięsa możemy użyć samo białko.

4.

Dodać sól i pieprz. Masę trzeba dokładnie wyrobić łyżką lub bezpośrednio ręką umoczoną w wodzie. Masa powinna być pulchna i jednolita. Dobrze wyrobiona masa łatwo odstaje od ręki i naczynia. Masę zbyt gęstą należy rozrzedzić dodając np. mleko z moczenia bułki, zbyt rzadką zagęścić przez dodanie tartej bułki lub kaszy manny.

5.

Przygotowaną masę podzielić na równe części, uformować kule, obtoczyć je w tartej bułce, spłaszczyć na grubość ok. 1,5 cm i nadać im kształt okrągły lub owalny.

6.

Olej rozgrzać silnie na patelni włożyć kotlety i usmażyć z obu stron.

Dodatkowe uwagi:

Kotlety mielone podajemy z ziemniakami tłuczonymi i surówką z kapusty lub marchewką z groszkiem. Bardzo dobrze kotlety smakują również w bułce.

Przepis dodano 9 stycznia 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane