Zaloguj się żeby móc ocenić.
marysia
Łosoś po chińsku
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
25 minut
-
Składniki:
- 300 g filetu z łososia
- 1 cebula (duża lub dwie małe)
- 3 ząbki czosnku
- 1 kawałek suszonego chili
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka białego octu 10%
- 3 łyżki oleju
- 125 ml bulionu warzywnego
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Wykonanie:
1.
Cebulę obierz, przekrój na pół, pokrój na piórka.
2.
Czosnek obierz, posiekaj.
3.
Chili utłucz w moździerzu.
4.
Rybę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem.
5.
Na patelni rozgrzej połowę oleju, włóż rybę, smaż mieszając przez 4 - 8 minut (zależy jakiego bardziej lubimy łososia - dobrze czy lekko wypieczonego).
6.
Rybę przełóż na talerz. Na patelnię wlej pozostały olej, włóż cebulę, czosnek, oraz chili. Smaż ok. 5 minut. Oprósz papryką, wlej ocet i bulion, włóż rybę. Wszystko razem podgrzej.
Dodatkowe uwagi:
Do potrawy podawać:
Przepis dodano 18 stycznia 2012
Skomentuj pierwszy!