Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Łosoś po chińsku

Bardzo szybko możemy przyrządzić smaczny obiad.

Łosoś po chińsku
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Dieta:

      zdrowa

    • Kuchnia:

      europejska

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Czas całkowity:

      25 minut

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia
  • 1 cebula (duża lub dwie małe)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kawałek suszonego chili
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka białego octu 10%
  • 3 łyżki oleju
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Cebulę obierz, przekrój na pół, pokrój na piórka.

2.

Czosnek obierz, posiekaj.

3.

Chili utłucz w moździerzu.

4.

Rybę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem.

5.

Na patelni rozgrzej połowę oleju, włóż rybę, smaż mieszając przez 4 - 8 minut (zależy jakiego bardziej lubimy łososia - dobrze czy lekko wypieczonego).

6.

Rybę przełóż na talerz. Na patelnię wlej pozostały olej, włóż cebulę, czosnek, oraz chili. Smaż ok. 5 minut. Oprósz papryką, wlej ocet i bulion, włóż rybę. Wszystko razem podgrzej.

Dodatkowe uwagi:

Ja dodalam ocet spirytusowy 10%, ale możemy dodać sok z cytryny, lub ocet winny, tylko wówczas powinniśmy zwiększyć ilość.

Do potrawy podawać:

Potrawę podajemy z ryżem oraz surówką.

Przepis dodano 18 stycznia 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane