Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Sałatka z rukolą i gruszką

Rukola z gruszką, serem pleśniowym, granatem ma charakterystyczny smak, który łagodzi delikatny malinowy winegret.

Sałatka z rukolą i gruszką
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Kuchnia:

      europejska

    • Posiłek:

      brunch

    • Czas całkowity:

      15 minut

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 1 duża gruszka
  • 100 g sera pleśniowego (np. roquefort)
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 granat
  • 150 g malin
  • 2 łyżki kremowego octu balsamicznego ((ciemnego))
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Wykonanie:

1.

Winegret: maliny wrzucamy go garnka i podgrzewamy do całkowitego rozpadnięcia, następnie przecieramy przez sito. Dodajemy do nich ocet balsamiczny, sól, pieprz, cukier.

2.

Rukolę myjemy, osuszamy, rozkładamy na 2 talerzach. Gruszkę (nie obieramy) kroimy w ósemki, układamy na rukoli, posypujemy posiekanymi orzechami. Ser pleśniowy albo łamiemy w rękach albo kroimy nożem na mniejsze kawałki. Granat przekrajamy i wydobywamy ziarenka (ok. 1,5 łyżki na 1 porcję), posypujemy sałatkę.

3.

Sałatkę polewamy malinowym winegretem, można jeszcze ciepłym.

Przepis dodano 18 stycznia 2012

Komentarze (2)

goszka 18 stycznia 2012 16:29 #1 reply report
Wow, brzmi jak uczta dla moich kubków smakowych ;) A z czym taką sałatkę podajesz? Z bagietką?
Iwona 18 stycznia 2012 17:52 #2 reply report
Tej sałatki było tak dużo, że ja się nasyciłam bez bagietki :-) Ale myślę, że bagietka idealnie się nadaje jako dodatek albo nawet jakaś maślana bułeczka.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane