Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Curry z tuńczykiem

Dla wielbicieli curry, szybkie curry z rybką. Danie jest średnio ostre.

Curry z tuńczykiem
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Kuchnia:

      indyjska

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Czas całkowity:

      30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas smażenia:

      20 minut

Składniki:

  • 250 g świeżego tuńczyka
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 czerwone chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli
  • 0.5 łyżeczki kurkumy
  • 0.5 łyżeczki kozieradki mielonej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka tamaryndy (jeśli nie masz, przeczytaj Uwagi poniżej)
  • 50 g tartego kokosu
  • 6 świeżych liści curry
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy czarnej
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Tuńczyka pokroić na kawałki wielkości kęsów. Posolić i popieprzyć, wymieszać i odstawić. Przygotować wszystkie pozostałe składniki, żeby były pod ręką. Czosnek obrać i drobno posiekać. Imbir obrać i pokroić w 'zapałki'. Chilli przekroić, usunąć nasiona i pokroić na cieńkie paseczki. Przygotować też 1 dużą patelnię, jedną małą oraz 120 ml wody.

2.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek, imbir oraz część przypraw: chilli, kurkumę i kozieradkę. Wymieszać dokładnie i smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Przyprawy powinny dość intensywnie i ładnie pachnieć. Dodać papryczkę chilli, kokos oraz tamaryndę i smażyć kolejne 2-3 minuty.

3.

Dolać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić kawałki ryby, dobrze wymieszać i na średnim ogniu gotować przez 3-4 minuty. Ryba powinna być ledwo co zrobiona. Jeśli tuńczyk będzie za długo się grzać, to będzie trochę suchy i gumiasty. Skosztować, ewentualnie doprawić.

4.

Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wrzucić nasiona gorczycy oraz świeże liście curry. Smażyć jakieś 2 minuty, aż nasiona zaczną podskakiwać. Zawartość patelni przelać do curry i wymieszać.

5.

Natychmiast podawać z ryżem.

Dodatkowe uwagi:

Tamarynda jest pastą z owoców tamaryndowca i ma kwaśno-cierpki smak. W Polsce jest dostępna w sklepach z orientalnymi przyprawami. Ponoć można zastąpić ją kwaśnymi śliwkami. Próbowałabym wtedy z dwoma rozgotowanymi na pastę śliwkami.

Do potrawy podawać:

ryż

Źródło inspiracji:

Gordon Ramsay

Przepis dodano 18 stycznia 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane