Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Curry diabła

Devil's curry wymaga wielu składników diabelnie trudnych do zdobycia i jest szatańsko ostra. Jest to tradycyjna potrawa w Singapurze i Malezji, a w niektórych regionach świata kojarzona jest ze świętami Bożego Narodzenia. Polecam tylko prawdziwym amatorom curry, którzy chcieliby spróbować czegoś nowego.

Curry diabła
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Kuchnia:

      malezyjska

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    blender lub moździerz kuchenny

Składniki:

  • 2 trawy cytrynowe (na pastę curry)
  • 4 ząbki czosnku (na pastę curry)
  • 5 szalotek (na pastę curry)
  • 1 cm świeżego galangalu (na pastę curry)
  • 1 cm korzenia kurkumy (na pastę curry)
  • 6-20 suszonych chilli (na pastę curry)
  • 3 świeże czerwone chilli (na pastę curry)
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (na pastę curry)
  • 1 łyżka orzechów makadamia (na pastę curry)
  • 0.5 łyżeczki pasty krewetkowej (na pastę curry)
  • 4 nogi kurczaka
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (powinna to być słodka odmiana)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2.5 cm korzeń imbiru
  • 1-2 czerwone chilli
  • 3-5 ziemniaków
  • 100 ml białego octu winnego
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 600 ml wywaru z kurczaka
  • 1 garść świeżej kolendry
  • kilka łyżek oleju z orzeszków ziemnych
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego

Wykonanie:

1.

Przygotować pastę curry. Z trawy cytrynowej ściągnąć zewnętrzny liść i z grubsza posiekać. Czosnek, szalotki, korzenie galanghalu i kurkumy obrać i też z grubsza posiekać. Ze świeżych chilli można usunąć nasiona (ale powinny zostać). Ilość suszonych chilli może przerażać, ale w wyniku gotowania ich ostrość się gubi (na przykład 5 suszonych papryczek w ogóle nie czuć). Wszystkie składniki na pastę curry wymieszać i rozdrobnić na jednolitą masę. Można to zrobić przy użyciu blendera lub moździerza kuchennego.

2.

Kurczaka umyj i osusz. Oddziel pałki od podudzi. Skórę natnij w 2-3 miejscach. Wymieszaj z sosem sojowym, pół łyżeczki soli i pieprzu. Cebulę, czosnek i imbir obierz i posiekaj w cienkie plasterki. Świeże chilli przekrój na pół. Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę.

3.

Na dużej patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i obsmaż kurczaka z każdej strony. Kurczaka wyjmij z patelni, przełóż na talerz, a na tym samym oleju usmaż cebulę, czosnek, imbir i chilli, jakieś 3 minuty. Wszystko przenieś z patelni na talerz z kurczakiem, a patelnię wytrzyj papierowym ręcznikiem.

4.

Na patelnię nalej 4 łyżki oleju i dodaj pastę curry. Smaż około 3 minut, aż zacznie brązowieć (jeśli używasz pasty krewetkowej, to będzie trochę śmierdzieć). Dodaj kurczaka wraz z usmażonymi warzywami. Dodaj ocet i gotuj aż niemal cały wyparuje. Dodaj mieloną gorczycę i smaż 1 minutę. Dodaj wywar z kurczaka oraz ziemniaki. Wszystko zamieszaj dokładnie i zagotuj. Zmniejsz ogień, częściowo przykryj patelnię i duś przez 45 minut, aż mięso będzie łatwo odchodzić od kości. Dopraw.

5.

Curry podawaj posypane posiekaną kolendrą. Osobno podawaj jogurt.

Dodatkowe uwagi:

Wiele przepisów na to curry nie podaje pasty krewetkowej. Jeśli jej nie znasz, to warto jej spróbować w tej potrawie. Ale też lepiej jej dodać mniej niż za dużo, bo ma bardzo intensywny aromat.

Do potrawy podawać:

ryż na parze

Źródło inspiracji:

Gordon Ramsay

Przepis dodano 23 stycznia 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane