Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Pizza z chorizo

Chrupiąca, domowa, przepyszna.

Pizza z chorizo
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Posiłek:

      kolacja

    • Kuchnia:

      włoska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      1 godzina 30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      1 godzina 20 minut

    • Czas pieczenia:

      10 minut

Składniki:

  • 120 g mąki
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 70 g chorizo
  • 1 cebula
  • 1/2 sztuki czerwonej papryki
  • 10 sztuk pomidorów koktajlowych
  • 150 g sera edamer
  • 20 g tłustego sera owczego
  • 6 gałązek swieżego tymianku
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Wykonanie:

1.

Wszystkie - 6 pierwszych składników z listy - zagnieść - można mikserem.

2.

Uformować kulę, posmarować ją łyżką oliwy i odłożyć do miski na 1 h do wyrośnięcia. Przykryć miskę ściereczką.

3.

W tym czasie zrobić sos pomidorowy: pomidory z puszki, czosnek, oregano, bazylię (wskazane również swieże zioła), cukier, sól morska, pieprz zmiksować blenderem na sos. Piekarnik nagrzać do temp. 230 st C

4.

Chorizo pokroić w cienkie plasterki, paprykę w paski, cebulę w piórka, pomidorki na pół. Sery zetrzeć na tarce.

5.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt kwadratu o wielkosci 30x40 cm. Położyć na papierze do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym i układać na wierzchu dowolnie składniki: cebulę, chorizo, paprykę, pomidorki. Na to rzucić połamane gałązki tymianku, posolić i popieprzyć wg uznania. Całość posypać serami.

6.

Wstawiamy pizzę do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut.

Dodatkowe uwagi:

Uwagi: piekarnik powinien być maksymalnie gorący. Dobrze jest nagrzać go nawet godzinę przed planowanym pieczeniem. Jeśli mamy czas, warto, żeby pizza po rozwałkowaniu, a przed nałożeniem nadzienia, trochę odpoczęła i podrosła ok. 15 minut. Jeśli nie mamy czasu, robimy według przepisu. Zamiast sera owczego możemy użyć parmezan. Na pizzę po upieczeniu możemy dorzucić swieżą rukolę, smakuje wybornie!

Do potrawy podawać:

Do pizzy pasuje włoskie czerwone wino: Capriolo Vino da Tavola Rosso

Przepis dodano 30 marca 2011

Komentarze (2)

marysia 1 kwietnia 2011 06:45 #1 reply report
Pysznie wygląda, jutro ją zrobię.Kiedyś jadłam u Ciebie pizzę była znakomita.
Iwona 1 kwietnia 2011 14:30 #2 reply report
Dziekuje :-) Zapraszam ponownie :-)

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane