Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Labraks po tajsku

Labraks to mało znana w Polsce, ale już do kupienia, ryba morska o delikatnym białym mięsie. Proponuję przygotować ją w paczuszce na sposób tajski, z limonką i imbirem. W tej kombinacji jest to jedno z najlepszych dań rybnych w ogóle.

Labraks po tajsku
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Dieta:

      zdrowa

    • Kuchnia:

      tajska

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Czas całkowity:

      45 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      20 minut

    • Czas pieczenia:

      25 minut

Składniki:

  • 2 labraksy całe świeże (po około 300g sztuka)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 3 szalotki
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 limonka
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm imbir
  • 1 czerwone chilli
  • 2 szczypiory
  • 1 garść świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • 1 garść świeżej bazylii
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • kilka łyżek oleju

Wykonanie:

1.

Nastawić piekarnik na 180 stopni C. Przygotować blaszkę do pieczenia oraz pergamin do pieczenia lub folię alumioniową.

2.

Szalotki i czosnek obrać i pokroić w plasterki. Trawę cytrynową obrać z zewnętrznych liści, odciąć końcówki i drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Marchewkę obrać i pokroić w 'zapałki'. Wszystkie te składniki przenieść do miseczki. Dodać startą skórkę z limonki oraz sok. Dodać sos sojowy i sos rybny, jeśli używasz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

3.

Ryby dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć płetwy (łatwiej będzie się jadło) i skórę płytko naciąć w 2-3 miejscach po obu stronach. Lekko posolić i popieprzyć z zewnątrz i wewnątrz.

4.

Przygotować dwa duże arkusze pergaminu lub folii, po jednym na rybę. Najpierw wylać na nie trochę oleju (około 2 łyżki) i rozsmarować po całej powierzchni. Na każdy wyłożyć po 1/4 mieszanki warzyw przygtowanych wcześniej, na to nałożyć po rybie i przykryć resztą warzyw. Zawinąć pergamin w szczelne paczuszki (a la duże cukierki).

5.

Paczuszki przenieść na blaszkę i wstawić do piekarnika na 25 minut.

6.

W międzyczasie chilli umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Poszatkować na cienkie paseczki. Szypiory, bazylię i kolendrę (jeśli chcesz użyć) poszatkować. Wszystkie te składniki razem wyszmieszać.

7.

Na talerze nakładać po paczuszcze z rybą. Rozpakować ją, można przyciąć pergamin, żeby można było wygodniej jeść, a rybę posypać ziołami z chilli. Natychmiast podawać.

Dodatkowe uwagi:

Sos rybny i kolendrę radzę dodawać do tej potrawy tylko, jeśli je znasz i lubisz. Jeśli nie znasz, to bezpieczniej pominąć.

Do potrawy podawać:

świeże bułki

Przepis dodano 25 stycznia 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane