Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Czekoladowy deser I

Piankowe ciasto dla koneserów intensywnych smaków czekoladowych.

Czekoladowy deser I
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Posiłek:

      wypieki

    • Czas całkowity:

      50 minut

    • Czas pieczenia:

      30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    tortownica

Składniki:

  • 300 g czekolady gorzkiej 60% (tylko dobrej jakości)
  • 150 g masła
  • 55 g cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie:

1.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj tortownicę o średnicy 20cm i wyłóż ją papierem do wypieków lub wysmaruj odrobiną masła.

2.

Masło i czekoladę roztop w misce nad gotującą się wodą.

3.

Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka ubij z cukrem na jasną masę.

4.

Masę czekoladową dodaj do żółtek i wymieszaj. Dodaj białka i delikatnie wymieszaj.

5.

Przelej do tortownicy i piecz przez 20-30 minut. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem i kakao.

Dodatkowe uwagi:

Pamiętaj, że na czekoladzie nie można oszczędzać i należy użyć jak najlepszej.

Przepis dodano 25 stycznia 2012

Komentarze (2)

Piotr 30 grudnia 2012 19:44 #1 reply report
Kupiłem czekoladę gorzką 90% wawela. Ciasto wyszło okropnie gorzkie, nie dało się zjeść.
goszka 31 grudnia 2012 11:30 #2 reply report
Ojej, bardzo mi przykro, bo ciasto jest na prawdę świetne. Tak jak piszesz, problemem na pewno jest zbyt wysoka zawartość kakao w czekoladzie. 90% to już na prawdę ekstremalna czekolada. Na pierwszy raz zdecydowanie polecam bardziej standardowe wersje gorzkiej czekolady, między 50% a 70% zawartości kakao. Ale dziękuję też za uwagę, poprawiłam w składnikach przepisu.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane