Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Indyjski chlebek roti

Chlebki roti, w najcieńszej wersji nazywane też chapati, mogą być podawane do niemal każdego posiłku w Indiach. Są to placki, trochę przypominające hiszpańskie tortille, robione jedynie z mąki z wodą. Powinny być robione z tzw. mąki atta, ale można zastąpić ją zwykłą pszenną mąką lub mieszanką pszennej białej z razową. Z podanych proporcji wychodzi 12 placków, co starczy dla 3-4 osób.

Indyjski chlebek roti
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Kuchnia:

      indyjska

    • Posiłek:

      część obiadu - cukry

    • Czas całkowity:

      1 godzina

  • Dodatkowe narzędzia:

    wałek do ciasta

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej razowej (można zastąpić zwykłą mąką)
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka łyżek oleju
  • 100 g mąki (do podsypywania)

Wykonanie:

1.

150g mąki razowej, 100g mąki białej oraz sól wymieszaj. Stopniowo dodawaj 150 ml wody i ugniataj ciasto przez jakieś 8-10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. W razie potrzeby dodaj kolejne 50 ml wody. Przełóż do miski, przykryj wilgotnym ręcznikiem i odstaw na 30 minut.

2.

Ciasto podziel na 12 równych kawałków, które trzymaj dalej pod wilgotnym ręcznikiem. Stolnicę posyp mąką. Wyjmij jeden kawałek, rozwałkuj go na okrągły i cienki placek o średnicy około 12cm. Wytrzep z nadmiaru mąki. Na patelni rozgrzej małą ilość oleju. Smaż z jednej strony. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki, w czasie do 1-2 minut, przewróć na drugą stronę i dosmaż kolejną minutę. Zrób to samo z pozostałymi kawałkami ciasta.

3.

Usmażone placki trzymają pod ręcznikiem i w ciepłym miejscu, żeby nie wystygły. Natychmiast podawaj.

Dodatkowe uwagi:

Teoretycznie placki powinno się smażyć na żeliwnych płytach i wówczas nie powinno się używać tłuszczu do ich smażenia.

Do potrawy podawać:

dobrze pasuje z wieloma rodzajami curry i wtedy należy podawać zamiast ryżu.

Przepis dodano 26 stycznia 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane